Prof. univ. dr. Ionuț Purica
Prof. univ. dr. Ionuț Purica

În trecut prof. univ. Ionuț Purica a fost membru al Advisory Group for Energy la Comisia Europeană. Unul dintre subiectele dezbătute în timpul conferinței a fost provocarea dezvoltării unei infrastructuri capabile să susțină cele 2.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice stipulate în PNRR. Invitatul nostru a făcut un calcul pentru consumul de energie pentru întreaga Uniune Europeană: „Ies niște cifre semnificative pe care va trebui să le particularizăm și pentru România și ar trebui să ne îngrijoreze ce se întâmplă mai departe și câți bani va trebui să băgăm în creșterea de putere instalată.”

Un alt subiect important punctat de Ionuț Purica a fost și potențialul pe care România îl are pentru producția energiei regenerabile: „UE are 3 tipuri mari de strategii care de altfel se leagă și de ceea ce Consiliul Mondial al Energiei numește trilema energiei. O strategie de securitate energetică, una de reducere de emisii și cea de inovare. Între prevederile acestor strategii, cea de securitate spune că trebuie să avem un portofoliu diversificat pentru a putea să compensăm instabilitățile unor anumite surse, de exemplu secetă sau lipsa vântului la cele regenerabile, și să le putem compensa cu altceva ca să asigurăm securitatea de alimentare cu energie. Dacă noi vrem să oprim cărbunele bineînțeles că o să ajungem din poziția a doua din UE cu privire la securitate și portofoliu cine știe unde, deoarece sursele regenerabile sunt foarte volatile. Este un risc mare legat de securitatea de alimentare”, explica profesorul universitar.

Care sunt posibilele soluții?

Una dintre soluțiile propuse de către expert a fost introducerea unor tehnologii moderne pentru producerea energiei pe bază de cărbune. Toate investițiile în domeniul energiei regenerabile o să fie în mod direct reflectate în facturile din viitor. Până la urmă, este vorba despre niște costuri care trebuie să fie acoperite printr-o modalitate practică. Astfel, Ionuț Purica propune implementarea tehnologiilor de cărbune curat care să nu elimine complet cărbunele pentru a-l transforma într-o sursă mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Aceste tehnologii se află în implementare și au scopul de a capta și de a reține emisiile de dioxid de carbon. Ele pot fi folosite în viitor ca politică împotriva creșterii rapide a prețurilor energiei.

Pentru restul declarațiilor prof. univ. dr. Ionuț Purica, dar și a celorlalți participanți, puteți urmări dezbaterea AICI