'CEO-ul companiei qatareze de gaz Rasgas, Hamad Mubarak Al Muhannadi, a declarat cu prilejul participării la cea de-a 18-a ediţie a Conferinţei şi Expoziţiei de GNL de la Perth, Australia, că în pofida unei posibile oferte excedentare de GNL pe termen scurt, continuarea investiţiilor în noi proiecte de lichefiere va fi crucială pentru a evita o posibilă ofertă globală deficitară de GNL la începutul anilor 2020. În discursul său vorbitorul a analizat dinamica schimbătoare a evoluţiei pieţei mondiale a GNL-ului, a cărei dezvoltare rapidă în deceniul trecut a dus la o ofertă excedentară în raport cu cererea', informează sursa citată.

Neagu Gheorghiţă precizează că directorul general Rasgas a afirmat că 'producţia globală de GNL a crescut la peste 230 milioane tone/an şi ne aşteptăm să crească în continuare până la 370 milioane tone/an la nivelul anului 2020'.

'Cererea de GNL a cunoscut o creştere semnificativă, circa 30 de ţări importând în prezent, faţă de jumătate din acest număr cu numai 10 ani în urmă, Rasgas estimând că numărul importatorilor va creşte în continuare, astfel că, la nivelul anilor 2020, ne-am putea confrunta cu o ofertă globală deficitară de GNL în raport cu cererea', se mai spune în nota transmisă. AGERPRES