“Problema fundingului (n.r. finanţării) şi a lichidităţii nu e specifică României, ci sistemelor bancare din toată Europa. În ceea ce priveşte retragerea, să nu uităm de ce au fost aduşi bani în România. Au fost aduşi în România datorită lipsei de finanţare pe termen lung, banii respectivi au fost plasaţi în credite pe termen lung, vor fi rambursaţi în măsura în care plasamentele pe care şi le-au asumat băncile, deci creditele pe care le-au luat băncile româneşti, vor fi rambursate.
Pe măsură ce creditele se rambursează, şi datoriile băncilor româneşti vor fi rambursate. Orice rambursare cu anticipaţie a unei datorii trebuie notificată Băncii Naţionale. Însă Autoritatea de Supraveghere la nivelul uniunii Europene, EBA, nu încurajează limitarea creditării în Europa”, a spus Cinteză.
De asemenea, acesta a reiterat faptul că sistemul bancar românesc este stabil.
“Sistemul îşi păstrează aceeaşi trăsătură pe care am declarat-o şi anterior, stabilitatea. Indicatorul de solvabilitate are un nivel care este destul de confortabil, 13,5%. Nu există în momentul de faţă o problemă a băncilor greceşti sau a celor cu capital austriac. Cel puţin la nivelul Direcţiei de Supraveghere, din punctul de vedere al indicatorilor de prudenţă, nu avem o problemă.
Monitorizăm foarte atent eventualele influenţe provenite din exterior, dar cred că cea mai mare problemă care există în momentul de faţă, în afara celei externe, este o problemă pe care ne-o creăm singuri”, a mai spus reprezentantul BNR.
Nicolae Cinteză a participat, sâmbătă, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE organizat de către BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).