Pentru a demonta temerile că Germania va contribui cu tot mai mulţi bani la salvarea zonei euro, Merkel a subliniat, în cadrul unei întâlniri cu parlamentarii conservatori, că o creştere planificată a fondurilor la FMI de către Banca Centrală a Germaniei este independentă de angajamentele guvernului către ESM.

Dezacordul asupra majorării limitei de finanţare a ESM a fost unul dintre subiectele intens dezbătute în cadrul summit-ului european de 10 ore de săptămâna trecută. Liderii europeni au decis ca intrarea în vigoare a Mecanismului, care trebuie să înlocuiască Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), să fie la jumătatea lui 2012 în loc de 2013.

Unele ţări ar fi vrut ca cele două planuri de salvare să funcţioneze în paralele şi au cerut majorarea limitei de finanţare a ESM, în timp ce alte ţări, în frunte cu Germania, s-au opus.

Parlamentarii germani s-au opus în mod repetat majorării contribuţiei masive pe care ţara a avut-o la eforturile de salvare a zonei euro, temându-se de o creştere a angajamentelor Germaniei în cazul intrării unei ţări în incapacitate de plată.