OKD AS, principalul producător de cocs siderurgic din Cehia, a precizat că nu are suficiente fonduri pentru a-şi plăti datoriile dar că se aşteaptă să primească plăţi de la clienţii săi, printre care se numără şi combinatul siderurgic din Cehia al ArcelorMittal şi cel din Slovacia al U.S. Steel, şi astfel că continue operaţiunile şi să plătească salariile. 

"Deşi aceasta a fost o decizie foarte dificil de luat, acest pas voluntar este alegerea corectă pentru viitorul OKD, angajaţii săi şi regiune", a declarat preşedintele companiei OKD, Dale Ekmark. 

OKD, care are aproximativ 13.000 de angajaţi în una din cele mai sărace regiuni din Cehia, are datorii de 65 milioane de euro către grupul mamă, New World Resources, care săptămâna trecută a avertizat că OKD va da faliment dacă Guvenul ceh şi creditorii companiei nu ajung la un acord de preluare sau restructurare. 

NWR este ultima dintr-un lung şir de companii de minerit care se confruntă cu probleme din cauza supracapacităţilor, încetinirii economiei chineze, înăspririi normelor de mediu şi scăderii preţului la gazele naturale care face mineritul de cărbune siderurgic neprofitabil în multe locuri. 

AGERPRES