Primul român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Va sta în închisoare un an

În luna aprilie a anului 2020, Matei Strugurel a fugit din spitalul în care era internat. Cu toate că testul pentru coronavirus ieșise negativ, acesta era ținut în spital pentru că avea TBC. Speriat că se poate contamina cu COVID, bărbatul a fugit din unitatea medicală.

Acesta a fost ulterior găsit de către polițiști, după trei ore, în încercarea de a ajunge acasă. La vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Buzău, Ștefan Boroș, spunea că bărbatul trebuia să respecte decizia de spitalizare.

Cum s-a ajuns la pedeapsa cu închisoarea

Ștefan Boroș, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Buzău, a declarat anul trecut că Matei Strugurel nu s-a prezentat la judecată, notează adevărul.ro.

În acest mod, nu s-a putut lua acordul cu privire la munca în folosul comunității, aceasta fiind ”o condiție pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”.

Deși bărbatul a făcut apel la decizia luată, magistrații Curții de Apel Ploiești au respins solicitarea lui Matei Strugurel. Așadar, decizia dată de Judecătoria Buzău este una definitivă, bărbatul fiind nevoit să își petreacă următorul an în spatele gratiilor.

Mai mult decât atât, acestuia îi este interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în  autoritățile publice sau orice funcție publică pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.

Pe lângă cele 12 luni în care va fi închis, Matei Strugurel va trebui să plătească cheltuielile de judecată în valoare de 550 de lei.

Acesta ajuta tinerii cu handicap

Matei Strugurel a ajutat, timp de multă vreme, tinerii cu handicap să se reintegreze în societate, fiind rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională la Râmnicu Sărat.

După ce a împlinit vârsta de 21 de ani, acesta a plecat în străinătate, unde nu a stat prea mult. El s-a întors în țară și s-a stabilit în localitatea Grebănu.

Sursă foto: Dreamstime