Astfel, randamentul obligaţiunilor guvernamentale germane (bund-uri) a crescut uşor luni.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale germane pe zece ani a urcat uşor la 1,94%, după ce, în 19 septembrie, a atins 1,85%, cel mai scăzut nivel din 30 august. ‘Victoria lui Merkel a fost în linie cu aşteptările, atenţia se concentrează acum pe formarea coaliţiei. Estimez că va o mare coaliţie cu SPD, iar politicile economice vor fi în linii mari aceleaşi’, a declarat un trader.

Bursa de la Frankfurt a deschis, luni, în creştere uşoară, cu 0,14%, în primele minute de la debutul tranzacţiilor indicele principal DAX 30 ajungând la valoarea de 8.682,94 puncte, în creştere cu 7,21 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Cancelarul Angela Merkel a câştigat detaşat alegerile legislative germane de duminică, după ce partidul ei conservator, CDU-CSU, a obţinut 41,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii.

Aliatul său liberal /FDP/ este înlăturat din Bundestag, pentru prima dată în istoria Germaniei nereuşind să atingă pragul de 5% din voturi /4,8%/, iar partidul social-democrat SPD, cu care Angela Merkel ar trebui în mod logic să discute despre o ‘mare coaliţie’, a obţinut 25,7% din voturi.

Germania, prima economie din zona euro, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, arată cifrele preliminare publicate luna trecută de Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Astfel, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un avans de 0,7% în perioada aprilie-iunie 2013, graţie în special creşterii consumului gospodăriilor şi a investiţiilor.

De asemenea, contrar aşteptărilor, comerţul extern a contribuit şi el la creşterea economică, Destatis precizând că exporturile au crescut mai rapid decât importurile. Creşterea de 0,7% înregistrată în trimestrul al doilea vine după un prim trimestru în care economia germană a stagnat, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o contracţie de 0,5%.

Sursa: Agerpres