Primarul din Lugoj, Claudiu Buciu, își pierde mandatul

Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a emis deja ordinul de încetare a mandatului de primar a lui Claudiu Buciu, ales la alegerile locale din 2020, din partea PNL (Partidul Național Liberal). În baza articolului din Codul Administrativ, mandatul unui primar încetează, de drept, dacă acesta îşi schimbă domiciliul într-o altă unitate administrativ-teritorială, a explicat Mihai Ritivoiu.

În această situație, Claudiu Buciu a anunţat că va contesta ordinul prefectului de Timiș în instanţă.

„Am două cetăţenii şi două domicilii. Şi în România, şi în Germania. O perioadă am avut un paşaport de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, dar şi carte de identitate de cetăţean român cu domiciliul în România. Aşteptăm o decizie a instanţei care să lămurească lucrurile. Nu e practică judiciară. E o chestiune care nu e foarte clar reglementată de lege şi cel mai bine e să apelăm la judecător”, a declarat vineri Claudiu Buciu.

Primarul Lugojului a declarat că în momentul în care şi-a stabilit domiciliul din paşaport în Germania a considerat că nu există niciun risc pentru mandatul său.

„Nu are cum ca instanţa să decidă altfel decât că situaţia este foarte clară şi am avut tot timpul domiciliul aici. Domiciliul este şi o stare de fapt nu doar o stare juridică”, a precizat Claudiu Buciu, într-un interviu acordat Adevărul.

Momentan, atribuţiile de primar pentru orașul Lugoș vor fi preluate de către Bogdan Blidariu. Menționăm faptul că și Dominic Firtz, actualul primar al municipiului Timișoara, se află într-o situaţie asemănătoare cu a lui Claudiu Buciu.

Primarul Timișoarei este în aceeași situația ca primarul din Lugoș

Aparent, și Dominic Fritz are domiciliul în Germania şi rezidenţa în Timişoara. Din acest motiv, fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a susţinut în permanenţă că Dominic Fritz ocupă ilegal funcţia de primar al municipiului județului Timiș.

În prezent, prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, susţine ferm că situaţia în care se află Dominic Fritz este diferită de situația lui Claudiu Buciu, deoarece primarul Timișoarei nu şi-a schimbat domiciliul în timpul mandatului său, iar alegerea sa a fost validată de instanţa judecătorească.

„Domnul Buciu a candidat ca cetăţean român, unde trebuie să ai domiciliul în România. Legea 115/2015 spune că cetăţenii Uniunii Europene pot candida în aceleaşi condiţii cu cetăţenii români. Domnul primar Fritz a candidat ca cetăţean german, în baza Legii 115.

Din punctul nostru de vedere sunt două speţe diferite. Mandatul de primar a fost validat. Prefectul nu poate altera decizia unei instanţe”, a explicat Mihai Ritivoiu, prefect de Timiș, potrivit sursei citate anterior.