Prințul Harry s-a reîntors în Marea Britanie pentru a-i aduce un omagiu bunicului său. Acesta a venit singur, în condițiile în care Meghan Markle are o sarcină destul de avansată, iar medicii i-au recomandat să nu călătorească.

Harry l-a descris pe bunicul său, prințul Philip ca fiind ”un om autentic, cu un spirit serios și ascuțit”.

„El era în mod autentic el însuși, cu un spirit serios și ascuțit și putea să dețină atenția oricărei camere datorită farmecului său – și, de asemenea, pentru că nu știai niciodată ce ar putea spune în continuare”, a spus ducele de Sussex într-o declarație publicată de Fundația Archewell luni după-amiază.

Totodată, el a subliniat faptul că, pe lângă faptul că a fost un prinț și un duce, prințul Philip este bunicul său, ”legendă a glumelor și ghiduș până la sfârșit”.

„El va fi amintit ca fiind cea mai lungă consoartă care a domnit, un militar decorat, un prinț și un duce. Dar pentru mine, la fel ca mulți dintre voi care ați pierdut pe cineva drag sau un bunic din cauza durerii din anul acesta și cel trecut, el a fost bunicul meu: stăpânul grătarului, legenda a glumelor și ghiduș până la sfârșit”, a mai adăugat Harry.

„Pe mare, pe uscat”

Ducele de Sussex a vorbit și despre căsnicia bunicilor săi de 73 de ani și a ținut să-i mulțumească prințului Philip pentru serviciul său, dar și pentru dedicarea sa față de familie.

„El a fost o piatră pentru Majestatea Sa Regina, cu un devotament de neegalat, alături de ea de 73 de ani de căsătorie și, în timp ce aș putea continua, știu că acum ne-ar spune tuturor, cu o bere în mână, „Oh, continuă!”. „Deci, pe această notă, bunicule, îți mulțumesc pentru serviciul tău, dedicarea ta față de bunica și pentru că ai fost mereu tu însuți. Meghan, Archie și eu (precum și viitoarea ta strănepoată) vor avea întotdeauna un loc special pentru tine în inimile noastre”, a adăugat Harry.

Prințul Harry și-a încheieat discursul prin cuvintele „Per Mare, Per Terram” care înseamnă „Pe mare, pe uscat” în latină – deviza Royal Marines din Marea Britanie.

De menționat este faptul că, prințul Philip a menținut legături strânse cu comunitatea militară de-a lungul vieții sale, după ce și-a încheiat serviciul naval în 1953, inclusiv deținând funcția de căpitan general al Marinei Regale.

În ceea ce privește situația prințului Harry, acesta stă în prezent la Frogmore Cottage, unde se supune protocoalelor privind covid-19, după ce a călătorit din Los Angeles pentru a asista la slujba de înmormântare a bunicului său.