De astăzi până duminică, la Palatul Copiilor din Capitală este deschis Târgul Imobiliar Project Expo. Dezvoltatorii imobiliari au oferta bogată, însă mulţi dintre vizitatori sunt de părere că preţurile locuinţelor noi au crescut odată cu începerea programului „Prima Casă”.

Încă de la intrare, vizitatorii, veniţi în număr destul de mare pentru o dimineaţă de vineri caniculară, sunt asaltaţi de dezvoltatorii imobiliari, nerăbdători să-şi etaleze ofertele. Reprezentanţii organizatorilor au afirmat că se aşteaptă la peste 15.000 de vizitatori, în cele trei zile de desfăşurare a târgului şi au precizat că vor organiza un eveniment similar dedicat programului în perioada 18-20 septembrie.

Unii sunt veniţi doar „în recunoaştere”, precum Gabriel Merişor, care mărturiseşte că nu îl interesează programul guvernamental. „Am deja două apartamente, vreau doar să văd cum au mai evoluat preţurile”, după cum ne-a spus acesta.

Programul a scumpit locuinţele noi

Alţii, dimpotrivă, au venit special pentru a găsi o locuinţă care să se încadreze în suma garantată de stat prin programul „Prima casă”. Familia Tinică, un cuplu tânăr, caută un apartament cu două camere în zona Titan. „Preţurile erau mai mici acum două luni, înainte să înceapă programul, dar am găsit unele oferte convenabile, însă nu e aşa de simplu, pentru că trebuie să ai şi ceva bani puşi deoparte pentru avans”, a afirmat Laurenţiu Tinică.

Legat de preţuri, de aceeaşi părere este şi Vasile Pantazi, care se interesează pentru „prima casă” a fiicei sale. „Ar fi putut fi preţuri ceva mai bune, măcar cât erau înainte de programul acesta. Oricum, măcar acum preţurile sunt mai rezonabile faţă de anul trecut, când nu puteai să te atingi de un apartament nou”.

 

50 de dezvoltatori prezenţi

De partea cealaltă a baricadei, dezvoltatorii sunt mai optimişti şi se laudă care mai de care cu oferta lor. Cei care vor să contracteze un credit garantat de stat pot alege din portofoliile celor 50 de dezvotatori imobiliari, prezenţi la târg. Pe lângă aceştia, la Palatul Copiilor mai sunt prezenţi brokeri de credite, dar şi BRD, una dintre băncile înscrise în programul guvernamental.

Sorin Săraru, organizatorul evenimentului Project Expo, susţine că, la târg, preţul mediu pe metru pătrat este de 780 de euro, iar cea mai ieftină garsonieră de la târg costă 19.000 de euro.

Cei mai mulţi expozanţi se adresează bucureştenilor care caută o locuinţă nouă într-un anasamblu rezidenţial din diverse zone ale Capitalei, precum Militari, Drumul Taberei, Titan, Salaj, Baneasa, Ghencea şi Iancului. Cu toate acestea, o bună parte dintre locuinţele puse la bătaie de dezvoltatori depăşesc suma garantată de stat. Vizitatorii pot găsi şi oferte de case pe pământ, construite în localităţi de la marginea Bucureştiului, care pot fi achiziţionate în diferite stadii ale proiectului, lot de teren, la roşu sau semifinisate.

Case de vacanţă la munte

Printre standuri se regăsesc şi companiile care oferă case de vacanţă. Proiectul Colina Marei cuprinde apartamente în Sinaia, cu preţuri ce pornesc de la 58.000 de euro cu TVA inclus pentru o garsonieră. Un alt ansamblu rezidenţial de la munte este Avantgarden, situat în oraşul Braşov, unde o garsonieră costă 27.000 de euro, un apartament cu două camere , 36.000 de euro, iar cu trei camere, 54.000 de euro, preţuri cu TVA inclus.

Reprezentanţii companiilor ne-au explicat că pentru programul „Prima casă” se bazează în special pe locuitorii de acolo, însă participă şi la acest târg pentru a le da bucureştenilor o alternativă de casă de vacanţă.