Numărul dosarelor din programul „Prima Casă” aprobate până astăzi este de 70, potrivit datelor furnizate capital.ro de către oficiali ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Majoritatea creditelor au valoarea de 40.000 de euro şi au fost acontate de persoane din afara Bucureştiului.

Una dintre dezbaterile cele mai aprinse legate de acest program este aceea privind  valoarea considerată prea mică a garanţiei, respectiv 60.000 de euro. Potrivit datelor furnizate de către Fondul de Garantare, plafonul maximal nu pare să reprezinte o problemă.

Media creditelor: 40.000 de euro

„Din cele 70 de dosare aprobate, majoritatea, respectiv în jur de 50, sunt din provincie. Valoarea medie a acestor contracte este în jur de 40.000 de euro, doar câteva apropiindu-se de valoarea maximă de 60.000 de euro”, a declarat pentru capital.ro Irina Constantinescu, directorul executiv al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Referitor la speculaţiile privind tergiversarea de către Fond a acordării avizelor  pentru dosarele de credit, Irina Constantinescu susţine că, în cele 70 de dosare  aprobate până în momentul de faţă, avizul nu doar că a fost acordat în interiorul  termenului de 5 zile prevăzut de legislaţie, ci chiar în prima zi.

„În toate cazurile de până acum noi am dat răspunsul în maxim 24 de ore, deşi convenţia prevede 5 zile”, a precizat pentru capital.ro oficialul FNGCIMM.

Noua convenţie mai aşteaptă un Ordin

În ceea ce priveşte intrarea în vigoare a noilor modificări privind convenţia dintre Fond şi bănci, Irina Constantinescu susţine că mai este necesară publicarea în „Monitorul Oficial” a unui Ordin comun al Ministerului Finanţelor şi al  Ministerului pentru IMM privind aceste modificări.

„După apariţia acestui Ordin, vom putea să modificăm convenţiile cu băncile care deja au semnat, printr-un act adiţional, iar cu celelalte bănci vom semna convenţia în forma  modificată”, a mai spus directorul FNGCIMM.

Informaţiile au fost confirmate şi de către băncile care au semnat varianta iniţială a convenţiei. „După publicarea noii forme a convenţiei de garantare în Monitorul Oficial, FNGCIMM va trimite către Millennium Bank actul adiţional la convenţia semnată anterior, pentru a fi semnată de către bancă”, au precizat pentru capital.ro reprezentanţi ai Millenium Bank.