Pentru a obține acest credit, solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Printre altele, acesta trebuie să aibă un avans de minim 5% din valoarea locuinței pe care și-o dorește și să nu înstrăineze locuința cumpărată prin program de cinci ani. Autoritățile au anunțat de curând lansarea ediției din anul 2019 a programului, așadar, românii se pot înscrie la bănci.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunțat, de curând, lansarea ediției din acest an a programului „Prima casă”. Acest anunț a venit după ce Guvernul a alocat un buget de două miliarde de lei pentru acest an.

Ordonanța de Urgență nr.60/2009 stabilește că prin locuință “în sensul programului «Prima casă» se înțelege orice imobil cu destinația de locuință, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile, aferente acesteia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii”.

Pentru a putea primi un credit prin acest program, persoana care dorește să acceseze programul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: la data solicitării creditului garantat, solicitantul trebuie să declare pe propria răspundere că nu deține o altă locuință exclusivă sau împreună cu soțul ori soția sa, achiziționează sau construiește o singură locuință printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului, are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul

În OUG nr 60/2009 se arată că pentru locuințele noi, statul poate garanta maximum 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Pentru celelalte locuințe, statul va garanta cel mult 40% din valoarea finanțării, potrivit Avocatnet.ro.