Nivelul actual al preţurilor de pornire la licitaţie pentru vânzarea masei lemnoase din producţia anului 2016 nu a fost stabilit aleator de către RNP – Romsilva. Acest nivel a fost fundamentat pe rezultatul licitaţiilor publice, deschise şi transparente care au avut loc în anul 2015, pe specii, sortimente şi grade de accesibilitate, în strictă conformitate cu prevederile Regulamentului. Faţă de acest nivel, unităţile RNP – Romsilva nu au procedat şi nu procedează la majorări, decât în cazuri temeinic justificate şi în strânsă corelare cu nivelul local al pieţei lemnului.

Romsilva arată că rezultatul licitaţiilor de vânzare a masei lemnoase, la care s-a adjudecat masă lemnoasă, desfăşurate până la această dată, ”demonstrează că fundamentarea preţurilor a fost riguroasă şi obiectivă, dar a nemulţumit pe cei care vor să beneficieze de resursa de masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică a statului în condiţii avantajoase numai pentru ei şi în defavoarea statului”, reiese din comunicat.

Diminuarea posibilităţilor de aprovizionare, în condiţii legale, cu masă lemnoasă din fondul forestier proprietate privată a determinat şi determină creşterea presiunii exercitate de unii operatori economici pentru diminuarea preţului de valorificare a lemnului provenit din fondul forestier proprietate publică a statului. Potrivit comunicatului, pentru a-şi atinge scopul, aceşti operatori economici au recurs la acţiuni de boicotarea licitaţiilor şi la crearea unor stări tensionate cu acei operatori economici care au înţeles legalitatea şi rigoarea cu care RNP-Romsilva valorifică masa lemnoasă, elocvent în acest sens fiind faptul că şi-au adjudecat volumele de lemn de care au nevoie.

Potrivit datelor furnizate de Romsilva si citate de Agerpres, până în prezent regia a vândut în jur de 220.000 de metri cubi de masă lemnoasă, circa 5%, dintr-un total de 4 milioane mc.Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva consideră că de funcţiile de protecţie şi producţie ale fondului forestier proprietate publică a statului trebuie să beneficieze întreaga ţară şi nu, în mod discreţionar, unele grupuri de operatori economici sau de cetăţeni. De asemenea, CA consideră că situaţia în care se află unii operatori economici din industria lemnului nu se datorează preţurilor cu care RNP-Romsilva a vândut şi vinde masa lemnoasă ci unor factori de natură internă ce aparţin operatorilor respectivi.

Nu în ultimul rând, Romsilva arată că revocarea lui Adam Crăciunescu din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al RNP – Romsilva, decizie luată miercuri de ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, nu are nicio legătură cu aplicarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015. Anunţul a survenit însă în contextul în care industria forestieră reclamă preţurile mari pe care Romsilva le practică la licitaţiile din acest an. ”Asigurăm pe toţi operatorii economici de bună credinţă, precum şi pe cetăţenii care se aprovizionează cu lemn din pădurile proprietate publică a statului, că vor avea acces, în continuare, la masă lemnoasă în condiţii de deplină transparenţă, de corectitudine şi în strictă conformitate cu prevederile legale”, precizează preşedintele CA al Romsilva, Ilie Mihalache.