In Romania exista un fel de regula nescrisa, conform careia upgrade-ul sau achizitionarea unui computer este bine sa fie facuta in lunile de iarna. De ce? Pe de-o parte, toata lumea asteapta celebrele discont-uri din timpul Sarbatorilor de iarna, iar pe de alta, vanzarile cresc in aceasta perioada ceea ce, teoretic, ar trebui sa determine reduceri de pret. Cine a mizat insa pe un astfel de rationament nu a avut decat de pierdut. In numai cateva saptamani pretul memoriilor RAM s-a dublat.
Cresterea vanzarilor face ca, pentru marii jucatori ai pietei IT, acest anotimp sa fie binecuvantat. Este aproape de la sine inteles ca firmele trebuie sa isi stabileasca strategiile de marketing tocmai in functie de aceasta perioada. „In general, firmele care se ocupa cu vanzarea de computere si componente isi constituie stocuri doar pentru Sarbatorile de iarna, perioada in care se presupune ca realizeaza cele mai mari vanzari”, spune Razvan Uruc, de la firma Best Computers. Practic, companiile din domeniu lanseaza campanii de vanzari prin care sa realizeze cifra de afaceri prognozata. Totusi, specialistii din piata sustin ca aceasta crestere de pret era previzibila, ca urmare a experientei ultimilor doi-trei ani, cand s-a manifestat un trend asemanator. „Cred ca este vorba de o criza controlata”, conchide Razvan Uruc. Bineinteles, cu conditia ca intre companii sa existe o intelegere comuna de modificare a preturilor.
Schimbarea tehnologiei a influentat piata
O alta cauza a cresterii tine de evolutia tehnologica. Pana acum se produceau memorii din standardul Single Data RAM (SD RAM). Intre timp insa, a mai aparut un alt standard Double Data RAM (DD RAM). Aceasta noua tehnologie are desigur un pret mai mare, iar producatorii de memorii s-au orientat, dupa cum era si normal, mai mult spre acest tip de memorii. Automat oferta de memorii SD RAM a scazut, ceea ce a determinat o crestere a pretului. Acum o luna un DIMM de 128 MB SD RAM costa in jur de 10 dolari. Pretul a crescut in scurt timp la 20 de dolari, pentru ca mai apoi sa scada la 16 dolari. In cazul DD RAM pretul a crescut de la 19 dolari la 29 de dolari, pentru ca mai apoi sa scada la 26 de dolari. Chiar daca preturile au inceput sa o ia in jos, specialistii pietei sustin ca ele vor reveni la normal in lunile de primavara. Insa asta se va intampla numai in cazul memoriilor DD RAM. Oferta de memorii SD RAM va scadea, ceea ce va determina practic o mentinere a pretului la niveluri destul de ridicate.
In anul 2001, pe piata au aparut trei noi console de jocuri, Sony Playstation 2, Microsoft X Box si Nintendo Game Cube. „S-au vandut peste cinci milioane de astfel de console. Acestea folosesc DIMM de 64 sau 128 MB. Aceste vanzari ridicate au insemnat o presiune in plus pe piata memoriilor. Cererea a crescut, ceea ce a determinat si o crestere a preturilor”, sustine Teo Paduraru de la firma Best Computers.