O problema care, uneori, e inteleasa mai prost este cea a pretului actiunilor la Bursa inainte si dupa data de inregistrare aferenta majorarii de capital. Nu putini au fost cei care, la vederea unei scaderi bruste cu 43% a pretului titlurilor Bancii Transilvania sau cu 82% a celor ale Flamingo, au intrat in panica si au fost la un pas sa se arunce pe fereastra, dupa “moda” anilor ‘30.


Sunt destui si cei care vad lucrurile invers, trambitand, spre exemplu, un randament de 294% pentru actiunile BRD, dupa ce au luat in calcul pretul de la Bursa si atat. Conteaza mai putin ca, de fapt, randamentul actiunii pe parcursul anului este de 100,4%, incluzand si dividendele (pentru care impozitul este, deocamdata, mai mare) si ca nu numai pretul, ci si numarul de actiuni s-a schimbat.
In conditiile in care doar capitalul social se modifica, e normal ca valoarea companiei pe piata sa nu se schimbe prea mult. si cum valoarea este data de produsul dintre pretul pe actiune si numarul de actiuni, la un numar mai mare de actiuni e normal ca pretul pe actiune sa scada. La modul general, este normal ca pretul sa scada pana in punctul in care raportul dintre valoarea de piata si capitalurile proprii ajunge la aceeasi valoare ca si inainte de majorarea de capital.


De exemplu, la majorarea de capital efectuata in primavara de Banca Transilvania, raportul initial intre pret si capitalurile proprii era de 0,558, iar dupa majorare, a ajuns la 0,542, o valoare foarte apropiata, de unde rezulta ca actiunea nici nu s-a scumpit, nici nu s-a ieftinit, in ciuda caderii de pret.In cazul majorarii de capital Flamingo, efectuata prin incorporarea primelor de emisiune ramase de la oferta publica initiala, situatia ideala era ca valoarea de piata sa ramana neschimbata, pentru ca primele de emisiune erau deja incluse in capitalurile proprii. In situatia respectiva, pretul ar fi ajuns la 0,4167 lei, spre deosebire de 0,4460, cel la care s-a oprit in realitate. Raportul intre pret si capitalul propriu era, inainte de majorare, 2,615, iar dupa majorare acesta a ajuns chiar mai sus, la 2,799, semn ca societatea a devenit, in ochii investitorilor, mai valoroasa, in urma majorarii de capital.