Cu prilejul Zilei Independenţei Ucrainei, Ianukovici a părut că ignoră afirmaţiile lui Putin. În timp ce s-a pronunţat în favoarea aprofundării relaţiilor cu Rusia şi alţi membri ai Uniunii Vamale, el a indicat faptul că Kievul este angajat să semneze acorduri de asociere şi liber schimb cu UE la summitul de la Vilnius, Lituania, în luna noiembrie.

‘Pentru Ucraina, asocierea cu UE trebuie să devină un factor important pentru formarea unui stat modern european’, a declarat preşedintele ucrainean. ‘În acelaşi timp, trebuie să păstrăm şi să continuăm dezvoltarea relaţiilor şi a proceselor de integrare cu Rusia, cu ţările comunităţii eurasiatice şi alţi lideri internaţionali şi cu noi centre de dezvoltare economică’, a subliniat Ianukovici.

Rusia, cel mai important partener comercial al Ucrainei, a semnalat săptămâna trecută o mare preocupare faţă de politica Kievului privind integrarea europeană, efectuând controale vamale stricte la importurile din Ucraina şi provocând unele întârzieri la vamă. Vladimir Putin a afirmat recent că un acord de asociere şi liber schimb între UE şi Ucraina ar putea afecta produsele ruseşti. Liderul de la Kremlin a avertizat că membrii Uniunii Vamale /Rusia, Belarus şi Kazahstan/ ar putea adopta ‘măsuri de protecţie’ pentru a-şi apăra pieţele.

Moscova încearcă de mai mulţi ani să convingă Ucraina, o fostă republică sovietică, să se îndepărteze de Europa şi să se apropie de proiectul Uniunii Eurasiatice, formată din Rusia, Kazahstan şi Belarus. Ucraina şi Uniunea Europeană ar urma să semneze în noiembrie un acord de asociere ce prevede şi un ambiţios dosar comercial. UE este gata să semneze acest acord în cazul în care Kievul face progrese în vederea respectării statului de drept şi îşi reconsideră poziţia faţă de situaţia opozantei şi fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko.

Economia Ucrainei se bazează pe exporturile de cereale, oţel, cărbune, combustibil, produse petroliere şi chimice. Peste 60% din exporturi sunt efectuate în alte foste republici sovietice, în special Rusia, Belarus şi Kazahstan.

SURSA: Agerpres