A doua mare economie a lumii va înregistra probabil ‘o aterizare uşoară pe termen scurt’, a afirmat Zoellick la Beijing, cu prilejul prezentării unui raport intitulat: „China 2030”. Raportul este destinat să influenţeze următoarea generaţie de lideri chinezi şi abordează modelul economic urmat de China în ultimele decenii, model care i-a permis acestei ţări să înregistreze un ritm mediu de creştere de aproximativ 10% pe an şi să ajungă a doua economie mondială. Ţara trebuie să redefinească rolul guvernului, să transforme structura întreprinderilor de stat şi să reducă gradual ratele dobânzilor, se arată în raportul Băncii Mondiale.
„După cum ştiu şi liderii Chinei, actualul model economic de creştere al ţării nu este sustenabil. Pe termen scurt, eu personal cred că China va înregistra probabil o aterizare uşoară”, le-a declarat reporterilor Zoellick. Acesta a adăugat că ţara trebuie să se bazeze mai mult pe pieţe şi pe sectorul privat şi să ofere protecţie socială de bază tuturor cetăţenilor săi. Indicele The Shanghai Composite al bursei chineze a urcat luni dimineaţă cu 0,7%, a şaptea zi consecutivă de creştere.
Într-un studiu oficial publicat recent la Beijing se arată că Banca Centrală a Chinei consideră că a venit momentul pentru a permite o convertibilitate a yuanului în conturile de capital în ideea de a facilita achiziţionarea companiilor străine de către investitorii chinezi. În prezent, capitalurile investite în moneda naţională chineză, yuanul, nu pot fi liber convertite în valută, ceea ce permite guvernului chinez să controleze fluxul de capital care iese din ţară şi să se protejeze astfel de mişcările speculative. Însă această restricţie constituie de asemenea şi o frână pentru investiţiile chineze în străinătate.
Deschiderea conturilor de capital este considerată de economişti ca o etapă prealabilă pentru convertibilitatea deplină a yuanului. Atâta timp cât moneda celei de a doua economii mondială nu va fi deplin convertibilă, aşa cum este dolarul, euro sau yenul, ea nu va putea deveni o monedă de rezervă internaţională.
Într-un articol publicat săptămâna trecută de „Wall Street Journal”, care cita raportul Băncii Mondiale, se arată că statul chinez ar putea să se confrunte cu o criză economică dacă nu reduce companiile de stat şi nu reformează finanţele publice. „Creşterea economică a Chinei riscă să încetinească rapid şi fără avertismente. Acest lucru s-a întâmplat în ţările în curs de dezvoltare cu o creştere economică accelerată precum Brazilia şi Mexic după ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economişti «capcana venitului mediu»”, susţine WSJ. Pentru a evita această capcană, raportul recomandă reducerea rolului companiilor de stat. În plus, raportul cere autorităţilor chineze să reformeze finanţele guvernelor locale şi să promoveze competiţia şi antreprenoriatul.
Banca Mondială sugerează că firmele de gestionare a activelor ar trebui să supervizeze companiile de stat pentru a se asigura că aceste firme sunt conduse după principii comerciale şi nu politice. De asemenea, raportul recomandă o creştere semnificativă a dividendelor plătite de companiile de stat, ceea ce ar conduce la creşterea veniturilor guvernului care astfel va putea să finanţeze noi programe sociale.
Sursa: Agerpres