Posturi de televiziune saudite şi din lumea arabă au prezentat imagini ale avionului Air Force One aterizând cu puţin înaintea orei locale 09.50 (06.50 GMT) pe aeroportul Regele Khaled din capitala saudită. Autorităţile i-au rezervat lui Donald Trump o primire călduroasă, contrastând cu cea mai curând glacială cu care a fost întâmpinat acum un an, în ultima sa vizită, fostul preşedinte american Barack Obama, criticat de Riad pentru declanşarea unui proces de apropiere de Iran, marele rival al Arabiei Saudite.

Şeful Casei Albe a fost întâmpinat la coborârea din avion, împreună cu soţia sa Melania, pe covorul roşu, de regele Salman, care le-a strâns mâinile celor doi oaspeţi. Prima Doamnă era îmbrăcată sobru, cu un pantalon amplu cu talie înaltă şi o cămaşă cu mâneci lungi, toate de culoare neagră, şi o centură aurită. Suveranul saudit, în vârstă de 81 de ani, care se sprijinea cu un baston, a însoţit apoi cuplul prezidenţial american în salonul de onoare al aeroportului, unde a luat loc între Trump şi soţia acestuia, după care au urcat într-o limuzină blindată.

Fiica cea mare a lui Donald Trump, Ivanka, şi soţul acesteia, Jared Kushner, care fac parte din delegaţia americană, au coborât pe o uşă situată în partea din spate a avionului, după care au traversat pista ţinându-se de mână. Ivanka Trump era îmbrăcată cu o rochie lungă neagră cu motive albe.

Delegaţia oficială s-a deplasat apoi spre un mare hotel din Riad, oraş pavoazat cu drapele saudite şi americane, dar şi cu fotografii ale celor doi lideri sub sloganul ‘Împreună vom triumfa’. Din delegaţia americană fac parte, între alţii, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, consilierul economic Gary Cohn şi Dina Powell, consilier adjunct pentru securitate naţională. Potrivit Riadului, aliat major al Washingtonului în regiune, vizita va include încheierea unor acorduri politice şi comerciale şi va impulsiona lupta comună împotriva militanţilor islamişti.

Donald Trump are programate întâlniri în cursul după-amiezii cu conducătorii regatului saudit, inclusiv cu regele Salman, iar duminică va rosti un discurs despre ‘speranţele’ sale pentru o ‘viziune paşnică’ a islamului, în faţa a aproximativ 50 de lideri ai lumii arabo-musulmane. După Arabia Saudită, preşedintele american se va deplasa succesiv în Israel, în teritoriile palestiniene, la Vatican, la Bruxelles – pentru un summit NATO – şi în Sicilia, pentru o reuniune la vârf a G7.Agerpres