''Prorogarea şi în sens comun şi juridic înseamnă amânare, prin urmare o prorogare nu ar afce altceva decât să prelungească termenul de intrare în vigoare a dispoziţiilor OUG. Abrogarea înseamnă că, din momentul în care va intra în vigoare actul de abrogare, OUG 13 îşi va înceta efectele din toate punctele de vedere'', a spus Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, cu privire la OUG 13.

Președinta ÎCCJ a afirmat că abrogare ar anula normele de drept material, însă normele de procedură, de imediată aplicare (denunţul-n.r) şi-ar produce efectul de la data publicării în Monitor şi până la data abrogării OUG.

Citiți și: BREAKING NEWS Guvernul Grindeanu a anunțat ședința în care abrogă OUG 13. Pe ordinea de zi se află și declasificarea stenogramelor ședințelor din 18 și 31 ianuarie

''Discuţia este destul de tehnică. OUG 13 viza nişte norme de procedură şi nişte norme de drept material. Normele de procedură vizau modificareea Codului de Procedură Penală şi normele materiale, modificarea Codului Penal. Normele de procedură sunt de imediată aplicare. În ceea ce priveşte modificarea Codului Penal, în OUG există dispoziţia de intrarea lor în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în MO. Pentru normele materiale care nu şi-au produs încă efectul nu există riscul să îşi producă efectul dacă se va adopta soluţia abrogării'', a răspuns președinta ÎCCJ, întrebată dacă abrogarea ar anula toate efectele OUG.

 Ea a explicat şi regimul denunţului în OUG.

''Denunţul este o normă de procedură penală, de imediată aplicare. Prin urmare, în perioada 1 februarie – data la care se va abroga în întregime OUG îşi vor producce efectele dispoziţiile OUG 13, iar după abrogare se va reveni la vechile dispoziţii'', a argumentat Tarcea.

Întrebată ce se va întâmpla cu dosare întemeiate doar pe denunţul în şase luni, dacă acestea vor fi repuse pe rol, preşedinta ÎCCJ a subliniat că nimic nu împiedică pe cineva care a făcut un denunţ ''valabil sub imperiul unei legi să îl facă valabil sub imperiul unei alte legi''.
Sursa: mediafax.ro