Prim-ministrul Bavariei: „E foarte important ca România să intre total în Schengen”

Oficialul german a remarcat progresele României în combaterea corupției și a subliniat importanța aderării complete a României la Spațiul Schengen.

El a menționat și colaborarea în combaterea criminalității, precum și prezența a peste 1.000 de studenți români în Bavaria, cu perspective pentru cursuri în limba română din 2024.

Oficialul german a apreciat și similitudinile culturale, inclusiv în gastronomie, menționând că îi place să mănânce mici.

De asemenea, a confirmat că va fi oaspete al premierului român în București și că va vizita Delta Dunării în viitorul apropiat.

„România a făcut progrese foarte mari pentru combaterea corupției. E foarte important ca România să intre total în Schengen. Trebuie să arătam acest lucru. Împreună luptăm împotriva criminalității.

Avem peste 1.000 de studenți români care studiază aici, din 20024 se vor oferi și cursuri în limba română. Avem multe puncte comune, și mâncarea și băuturile. Mănânc cu plăcere carne, mici. Anul viitor voi fi oaspetele premirului român în București, voi merge și în Delta Dunării”, a declarat Markus Söder.

Marcel Ciolacu l-a invitat pe Markus Söder în vizită în România

Premierul Marcel Ciolacu l-a invitat pe prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, într-o vizită oficială în România, sugerându-i mai multe destinații frumoase din țară. L-a invitat să viziteze Bucureștiul pentru un forum economic și să exploreze Delta Dunării și Castelul lui Dracula.

În declarațiile comune de presă, premierul român a sugerat evitarea vizitei la Castelul Bran în nopțile cu lună plină, preferând o seară cu o lună obișnuită pe cer.

„Aș dori să vă invit cât mai curând la București, așa cum ați spus și dvs, să avem și un forum economic, să vizitați și Delta Dunării și nu în ultimul rând Castelul lui Dracula.

Eu îmi mențin părerea: indiferent de cât de mult usturoi o să mâncăm, să nu mergem într-o noapte cu lună plină, ci într-o noapte cu lună normală”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu promovează dialogul continuu pentru consolidarea relațiilor bilaterale

Premierul Ciolacu a subliniat că având în vedere caracterul complex al discuțiilor și varietatea liniilor de acțiune care întăresc relațiile bilaterale, este necesar să menținem un dialog regulat între cele două guverne, conform declarațiilor comune.

”Complexitatea discuţiilor, precum şi multiplele linii de acţiune pe care se bazează şi se vor consolida în continuare relaţiile noastre bilaterale, ne îndeamnă să asigurăm o ritmicitate a dialogului nostru la nivelul celor două guverne”, a mai spus premierul Ciolacu.

Şeful Guvernului de la Bucureşti a vorbit şi despre importanţa relaţiilor economice dintre ţara noastră şi landul Bavaria.

„Bavaria reprezintă, dintre landurile germane, cel mai important investitor şi partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale de 8,3 miliarde de euro la finele anului trecut.

Observăm o creştere constantă, iar potenţialul rămâne foarte ridicat. Vrem ca marile companii cu sediul în Bavaria, din domeniul industriei auto, al ingineriei şi al industriei aerospaţiale să investească în România – avem unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din Europa.

Mă bucură faptul că miniştrii economiei român şi bavarez au semnat astăzi un Memorandum de Înţelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial şi în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă şi mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale”, a precizat premierul.