Obligaţiunile Trezoreriei americane cu scadenţă în 4 august vor primi un rating ‘D’ dacă guvernul nu va reuşi să le onoreze, a afirmat John Chambers, director în cadrul agenţiei de evaluare financiară.

‘Dacă guvernul SUA nu reuşeşte plata, va avea un rating ‘D’. Asta se va întâmpla imediat după 4 august, când e scadenţa obligaţiunilor, deoarece ele nu au o perioadă de graţie’, a precizat directorul S&P.

Temerile privind un technical default au sporit după ce negocerile dintre Democraţi şi Republicani privind creşterea plafonului de îndatorare au eşuat la începutul acestei săptămâni la Washington.

În 4 august Trezoreria SUA trebuie să achite obligaţiuni pe termen scurt ajunse la scadenţă, în valoare de 30 miliarde de dolari.

Chambers a arătat, însă, că probabilitatea intrării SUA în incapacitate de plată este ‘extrem de scăzută’ deoarece S&P se aşteaptă la o creştere a plafonului de îndatorare în ultimul minut, aşa cum s-a întâmplat de peste 70 de ori din 1960.

De asemenea, Chambers a precizat că agenţia este mai îngrijorată de capacitatea guvernului de a-şi reduce deficitul în următorii doi ani, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2012.

Până acum, S&P este singura mare agenţie de evaluare financiară care a revizuit perspectiva ratingului ‘AAA’ atribuit SUA la negativă.

Datoria brută a statului federal, de aproximativ 14.300 miliarde de dolari, a atins, la jumătatea lunii mai, plafonul autorizat de Congres. Trezoreria a avertizat că ţara nu va mai putea să facă faţă rambursării.

Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, 14.294 miliarde de dolari, Trezoreria americană fiind obligată să adopte o serie de măsuri excepţionale pentru a putea să emită în continuare obligaţiuni fără a majora gradul de îndatorare al statului.

Problema majorării plafonului de îndatorare s-a împotmolit în Congresul SUA, unde Partidul Democrat al preşedintelui Barack Obama este în conflict cu Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor.

FMI a avertizat SUA că trebuie să crească plafonul de îndatorare pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi lansarea ‘unui şoc sever economiei şi pieţelor financiare din întreaga lume’.

Potrivit ultimelor estimări ale Fondului Monetar Internaţional, datoria publică a SUA ar urma să ajungă la 99,5% din PIB în 2011, pentru ca în 2013 să ajungă la 105,6% din PIB.
SURSA: Agerpres