"Avem dovezi care arată că iranienii au lansat în ultimele zile atacuri aeriene cu avioane de tip F-4", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. Aceste declaraţii intervin după ce postul Al-Jazeera a difuzat imagini cu avioane de luptă F-4, similare cu cele utilizate de forţele aeriene ale Iranului.

Avioanele iraniene vizează ţinte din provincia Diyala, situată la frontiera cu Iranul.

"Poziţia noastră potrivit căreia nu coordonăm acţiunile noastre cu iranienii rămâne neschimbată", a subliniat Kirby.

Avioanele coaliţiei împotriva grupării Stat Islamic au bombardat în ultimele zile zeci de vehicule şi baze ale ISIS, care ocupă vaste regiuni din vestul Irakului şi din nord-estul Siriei, unde a instituit un "califat islamic".

Şi Iranul precizează că nu a desfăşurat lovituri aeriene comune cu Statele Unite.

„Forţele militare ale Iranului nu au desfăşurat prin coordonare cu Statele Unite atacuri aeriene asupra poziţiilor teroriste ale grupării Statul Islamic de pe teritoriul Irakului”, a declarat generalul Masoud Jazayeri, adjunct al şefului Statului Major al armatei iraniene, informează agenţia de presă TASS.

Anterior, mass-media occidentale au publicat informaţii, citând militari americani, potrivit cărora aviaţia militară iraniană ar fi desfăşurat o serie de lovituri aeriene asupra poziţiilor Statului Islamic din Irak, în strânsă coordonare cu Statele Unite.

Generalul Jazayeri a infirmat în mod ferm aceste afirmaţii. „Republica Islamică Iran este de părere că principala cauză a instabilităţii şi a altor probleme, precum activitatea teroristă a Statului Islamic în Irak, o constituie tocmai acţiunile Statelor Unite”

Oficialul militar iranian, considerat a doua cea mai importantă persoană în ierarhia militară iraniană, a amintit poziţia Iranului, conform căreia Republica Islamică nu va coopera cu actuala coaliţie internaţională, creată de Statele Unite pentru a combate Statul Islamic în Irak şi Siria.

Secretarul de presă al Departamentului american al Apărării, contraamiralul John Kirby, a declarat pentru jurnalişti: „Am auzit informaţiile privind atacurile aeriane ale iranienilor în estul Irakului şi nu am văzut nimic care să contravină acestora”.