Editura Evenimentul și Capital lansează un nou volum inedit și valoros pentru însetații de adevăr despre istoria țării noastre. Cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu” este semnată de istoricul Alex Mihai Stoenescu și este disponibilă, începând de astăzi, în librării și online, pe edituradecarte

Controversa Nicolae Iorga – Constantin G. Giurescu

Mai multe texte din Perioada interbelică ale lui Nicolae Iorga ne arată o înțelegere a cursului evenimentelor și, legat de evoluția acestuia, un efort pentru protejarea României în fața unor pericole naționale și statale. A depus acel efort în baza notorietății, a autorității sale profesionale și a influenței politice dobândite după constituirea statului național unitar numit convențional „România Mare”. Toate aceste atribute ale unei mari personalități au fost contestate în aceeași perioadă, iar adunarea lor într-o premisă arată că declanșarea în 1931 a Controversei nu a fost întâmplătoare.

La momentul declanșării, Controversa a apărut ca o explozie de orgolii, argumentate cu probe istorice (strict domeniale), însă ea a fost precedată de incidente personale și profesionale în escaladare și de atitudini politice, nu neapărat antagonice, dar influente conjunctural. 

Din punctul de vedere al Istoriografiei, Controversa a luat forma conflictului profesional între Nicolae Iorga, considerat și atunci, și astăzi ”cel mai mare istoric român din toate timpurile”, și un grup mai nou de istorici, între care evoluează, mai mult ca terminologie, și mai puțin ca un concept, ideea de “școală critică de istorie”, revendicată de ambele tabere pentru un substrat teoretic, aparent metodologic, al contradicției între adevăr istoric și militantism ideologic și politic, între ethos și logos. Adică, reamintim aici, între Istoria pragmatică, științifică, și literatura și propaganda pe teme istorice, între discursul istoric, obiectiv, în care zona cea mai sensibilă era și este interpretarea probelor, și narațiunea liberă, subiectivă, pe teme istorice (comentariul literar), în care interpretarea este preponderent opinie. În centru s-a aflat sinteza istoriei naționale – Istoria românilor. Aceasta este o teză rezistentă, care rămâne și astăzi activă în Istoriografia română, dar mai cu seamă ca expresie a examinării curentului general al culturii române din Perioada interbelică, în care se încadrează și dezbaterile istoriografice. Nu este eronată, însă a sugerat mereu, prin marginalitatea abordării, că esența Controversei a fost un conflict personal Giurescu – Iorga, excesiv influențat de politic, adică de o cauzalitate minoră, și de aceea a fost tratat ca un subiect neplăcut pentru o analiză de fond.

Descoperă informații inedite despre controversa dintre Nicolae Iorga și Constantin G. Giurescu în volumul ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu”, semnat de istoricul Alex Mihai Stoenescu, disponibil, începând de astăzi, în librării și online, pe edituradecarte.

Scăderea credibilității lui Nicolae Iorga

Ca premisă politologică supusă analizei istoriografice, desfășurarea timp de 6 – 7 ani a Controversei, cu o anumită intensitate amplificată de evenimente politice, marchează în Istoriografia română și în istoria României declanșarea unui proces lent de scădere a credibilității și importanței socio-politice a lui Nicolae Iorga, fost reper și simbol național în anii Primului Război Mondial și ai desăvârșirii administrative a statului național unitar, în fața unei generații noi, proces de reflectare subiectivă a personalității savantului și care se termină într-un asasinat oribil. La analiza cauzalității de mediu rezultă mereu impresia că factorul conjunctural al Controversei, apărută exact în anul 1931, când Nicolae Iorga era prim-ministru, a fost într-adevăr politic. Dar, politic statal sau politicianist, partinic?

Răspunsul la această întrebare, precum și detalii despre sfârșitul lui Nicolae Iorga, se regăsesc în cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga”, semnată de istoricul Alex Mihai Stoenescu, publicată de Editura Evenimentul și Capital. 

Alex Mihai Stoenescu este pseudonimul literar al lui Stoenescu Alexandru I. Mihail (n. 2 octombrie 1953, București), scriitor și istoric român, specialist în Istoriografie (Metodologie istorică) și în Istoria recentă a României. Ca istoric, Alex Mihai Stoenescu este autorul mai multor volume, precum „Istoria loviturilor de stat în România”, „România post-comunistă”, „Tratat de istoriografie generală”, „Teoria eredității în cultură. Mihai Eminescu – bulgar, I.L.Caragiale și N.Iorga – greci, Vasile Alecsandri și A.D.Xenopol – evrei” „Nicolae Iorga, geniu sau titan” și ”Istorie romantică ș drept istoric înainte de Nicolae Iorga”. 

Cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu” este disponibilă, începând de astăzi, în librării și online, pe edituradecarte.