Liderii din zona euro s-au luptat marți să ajungă la în înțelegere în privința planului de salvare a zonei euro, atitudinea acestora trimițând însă tot mai mult la ideea că nu se va ajunge la o înțelegere definitivă miercuri seara, în urma summitului.
Potrivit oficialilor care au participat la negocieri, discuțiile dintre autoritățile europene și deținătorii de bonduri ale Greciei nu au ajuns la un rezultat, ceea ce înseamnă că acordarea unui noi pachet de sprijin pentru Grecia rămâne sub semnul întrebării.
Un draft al discuțiilor consultat și de Financial Times nu include nicio concluzie cu privire la reducerea de datorii pe care investitorii ar fi dispuși să o acorde Greciei și se vorbește doar despre un eventual ajutor financiar care ar putea fi încheiat în viitor, la o dată neprecizată.
În plus, în draft nu se vorbește nici despre creșterea rolului jucat de Fondul European de Stabilitate Financiară.
”O viitore valoare a fondului nu va putea fi stabilită decât după contactarea potențialilor investitori”, se spune în draft.
Draftul menționează că noua valoare a fondului de 440 de miliarde de euro nu va putea fi stabilită înainte de următoarea întâlnire a miniștrilor de finanțe din zona euro, care este programată pe data de 7 noiembrie.
Liderii europeni mai au încă timp să completeze detaliile planului în cele cateva ore care au rămas până la summit, a cărui organizare a fost deja amânată de două ori, din cauza neînțelegerilor.