Memoria colectivă poate fi scurtă, iar oamenii au tendința să treacă mai departe cu ușurință după o criză, dar e vital ca factorii de decizie politică să învețe din ultimele 19 luni și să ia măsuri pentru următoarea pandemie. Așa susțin consilierul științific de la Casa Albă, Eric Lander, și consilierul științific al Marii Britanii, Patrick Vallance, potrivit Axios.

Lander a prezentat recent planul de pregătire a pandemiei al administrației Biden, care solicită 65 de miliarde de dolari în următorii 7 până la 10 ani.

Marea Britanie a inițiat ”Misiunea de 100 de zile”

Marea Britanie a inițiat ”Misiunea de 100 de zile”, care își propune să stimuleze guvernele și industria să colaboreze și să pună la dispoziție teste de diagnostic, tratamente și vaccinuri în termen de 100 de zile la următoarea apariție a unui agent patogen cu potențial pandemic.

Dezvoltarea unor contramăsuri pe această linie cronologică depinde de identificarea unui agent patogen emergent cât mai curând posibil, a declarat și Rick Bright, șeful Institutului de Prevenire a Pandemiei Fundației Rockefeller.

Planul Casei Albe urmărește să direcționeze 3,1 miliarde de dolari, din cele 65 de miliarde de dolari cerute Congresului, către eforturile emergente de detectare a agenților patogeni.

Sistemele nu sunt conectate, informațiile nu sunt partajate

În acest moment, aceste sisteme „nu sunt conectate, informațiile nu sunt partajate și nu există standarde sau infrastructuri comune la nivel mondial pentru a partaja aceste informații”, a spus Bright.

Pandemia COVID-19 a intensificat extinderea monitorizării agenților patogeni, incluzînd animale cu care oamenii interacționează și care pot fi sursa agenților patogeni, o ipoteză pentru originile SARS-CoV-2.

Un agent patogen care s-a răspândit deja la oameni și care poate infecta o gamă largă de gazde poate pătrunde în populații sălbatice de animale. Poate suferi mutații și poate crea variante ale unui virus care mai apoi ajunge la oameni, neputând fi eradicat cu vaccinuri și tratamente.