Este prăpăd pentru muncitorii români din Germania. Poliţia germană a efectuat raiduri miercuri dimineaţă devreme în legătură cu o presupusă contrabandă de muncitori ilegali aduşi din Estul Europei pentru industria cărnii, informează dpa, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, la acțiune iau parte aproximativ 800 de poliţişti, Aceștia au început verificările în principal în landurile Saxonia-Anhalt şi Saxonia Inferioară, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei federale în centrul Germaniei. Alte raiduri aveau loc la Berlin, în Saxonia şi Renania de Nord-Westfalia.

În acest moment, 40 de clădiri rezidenţiale şi de birouri au fost percheziţionate, potrivit poliţiei. Autoritățile cred că firmele vizate ar fi adus muncitori ilegali din Estul Europei în Germania cu documente falsificate.

În context, trebuie amintit că, nu cu multe luni în urmă, muncitorii sezonieri români au făcut istorie în Germania, acolo unde legislația muncii a fost schimbată în urma protestelor pornite de români. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au semnat atunci o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale. Mai mult, ambasadorul român din Germania, Emil Hurezeanu, a transmis că legea muncii va fi schimbată în această țară după scandalurile din ferme și abatoare.

Totul a pornit de la protestele muncitorilor sezonieri români de la fermele și abatoarele din Germania împotriva condițiilor de muncă și cazare. Verificările făcute după numeroasele scandaluri declanșate în aceste ferme au scos la iveală că între muncitor și angajatorul principal, proprietarul fermei, există uneori un lanț de patru-cinci subcontractori, ceea ce favorizează abuzurile.

„Criza coronavirus a pus reflectorul pe o situație cronică, inegalitățile de pe piața muncii din Europa. (…) Ați văzut azi un protest într-o fermă de căpșuni de lângă Bonn. Oamenii au venit cu contract de muncă din țară. Ferma a intrat în insolvență și a fost preluată de un executor judiciar, care urmează să plătească salariile oamenilor. Oamenii își vor primi salariile, chiar dacă vor fi plătite de statul german”, a explicat atunci, Emil Hurezeanu, despre protestul muncitorilor sezonieri români din Germania.