„Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile din motive pur electorale reprezintă un factor de risc major pentru România.

Chiar dacă alte state UE au înregistrat în 2020 creşteri mari de deficit bugetar, acestea au fost cauzate de efectele pandemiei şi nu sunt,în principal, de natură structurală, ca în cazul României.

Deficite de 8-9% din PIB ca efect al pandemiei sau al implementării unor programe de sprijin pentru economie, cum este situaţia altor ţări europene sunt total diferite de acelaşi deficit determinat de majorarea unor cheltuieli permanente, cum e cazul României”, precizează AOAR în comunicatul respectiv.

În ce context vine reacția AOAR

Reacţia AOAR vine după ce plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede creşterea acestuia cu 40%.

În opinia oamenilor de afaceri, pieţele internaţionale nu tolerează deficite excesive pe termen lung, iar toate eforturile de reducere a costului de finanţare al României sunt compromise prin această măsură, România expunându-se riscului de scădere a rating-ului de ţară.

„Spirala periculoasă poate continua cu măsuri din partea partenerilor europeni, afectarea fondurilor europene alocate României, adâncirea efectelor crizei”, susţin reprezentanţii AOAR.

Asociaţia atrage atenţia asupra faptului că marea provocare a României pentru anul 2021 este relansarea economiei, deoarece numai în acest mod se vor crea resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare creşterii nivelului veniturilor populaţiei, inclusiv ale pensionarilor.

În acest context, AOAR recomandă prudenţă şi responsabilitate în utilizarea logicii electorale pentru luarea deciziilor de natură economică al căror cost va fi suportat de întreagă societate şi în timp, de generaţiile următoare.