Cutremur de proporții în Germania. Angajaţi din sectorul public german au recurs la greve iar semnalul dat îngrijorează pe toată lumea. Oamenii au declanşat greve de avertisment în favoarea revendicărilor de creşteri salariale, transmite dpa.

„Aplauzele nu sunt suficiente. Vrem să fim plătiţi mai bine”, a declarat reprezentantul sindical Volker Hoppmann, din mijlocul angajaţilor medicali adunaţi în faţa spitalului din Guetersloh, în landul Renania de Nord-Westfalia.

Remarca acestuia vine ca răspuns la aplauzele primite din partea germanilor în timpul epidemiei pentru tot personalul medical aflat în prima linie a luptei împotriva coronavirusului. Acest gest s-a multiplicat în toate țările lovite de COVID-19.

Situația în Grmania urmează să explodeze. Pentru marți au fost anunțate proteste şi în Bavaria, Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat, Saxonia Inferioară şi Schleswig-Holstein. Lucrurile nu se vor opri aici, alte greve urmând să fie declanşate în alte landuri în cursul acestei săptămâni.

Potrivit ultimelor informații, reprezentanții sindicatului Verdi vor să pună presiune asupra autorităţilor federale şi locale pentru mărirea salariilor. Ei cer majorări salariale de 4,8% pentru circa 2 milioane de angajaţi, cu o creştere minimă de 150 de euro pe lună.

O a doua rundă de discuţii s-a încheiat în weekend la Potsdam fără un acord, runda următoare fiind prevăzută la 22-23 octombrie.

Germania se mai confruntă și cu o altă problemă majoră. Ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a declarat luni că se așteptă ca datoria publică să ajungă la aproximativ 80% din PIB-ul Germaniei până la sfârșitul crizei generate de noul coronavirus, nivel pe care l-a atins și la sfârșitul crizei financiare globale din 2008.

Previziunile actuale ale ministerului finanțelor prevăd că datoria publică va atinge 75% din produsul intern brut până la sfârșitul anului 2021.

„Vom vedea probabil că (datoria publică) va crește la nivelul pe care l-am văzut-o data trecută, deci până la aproximativ 80%”, a spus acesta într-un discurs ținut la o conferință despre afaceri în estul Germaniei.