Gâscanul din Trivale și Minunea Blondă a Craiovei au avut oferte la fel de tari pe vremea comunismului. Dacă pe Gicu Dobrin l-a dorit Real Madrid, Ilie Balaci putea deveni legendă în Italia.

Oferte fabuloase de la AC Milan și Juventus

În zilele nostre, orice fotbalist poate ajunge la cluburile legendare din Europa și nu numai. Totul se bazează aproape exclusiv pe valoarea individuală a sportivului. Ei bine, în trecut lucrurile nu stăteau deloc așa. O dovadă clară este faptul că legendarului optar al Craiovei Maxima, Ilie Balaci, I s-a interzis visul Italian.

Și nu vorbim despre echipe oarecare, ci despre formații care făceau legea în Europa încă din anii 80. Universitatea Craiova era echipa fanion a Olteniei și a României la începutul anilor 80. Știința a făcut instrucție cu arile forte de pe Bătrânul Continent în Cupa UEFA. Fiorentina și Bordeaux au fost doar două dintre marile echipe eliminate de Campioana unei mari iubiri.

Reușita Craiovei l-a scos în fața și pe marele Ilie Balaci. Un fotbalist colosal cum România nu a mai avut de la Nicolae Dobrin până atunci. Parcursul European senzațional s-a oprit în semifinalele competiției, atunci când Știința a fost eliminată fără înfrângere de Benfica Lisabona. După 0-0 în Portugalia, 50.000 de olteni aflați în tribune așteptau miracolul și calificarea în finală.

Universitatea a avut 1-0, o bară și mai multe ocazii, cu Ilie Balaci în prim-plan. Soarta nu a vrut ca alb-albaștrii să ajungă în finală. Aceștia au fost egalați cu un gol arcat dintr-o poziție suspect de ofsaid. Totuși, marile cluburi europene deja puseseră ochii pe Marele Blond, Ilie Balaci.

Ilie Balaci a semnat cu AC Milan

După un 0-0 al naționalei, cu Italia, la Florența, Ilie Balaci a semnat cu AC Milan. Italienii au venit la Craiova și au semnat cu Minunea Blondă care urma să strălucească pe San Siro. Primea 200.000 de dolari salariu pe an, iar Universitatea trei milioane de dolari în contul transferului.

Din păcate, acesta nu s-a realizat din cauza puterii comuniste care pusese stăpânire pe România din anii 50. De frica represaliilor, Ilie nu a mai plecat în Italia. Părinții ar fi fost dați afară de la serviciu și anchetați de Securitate divorțul dintre Ilie și soție s-ar fi făcut forțat, iar toată familia acestuia ar fi putut ajunge la pușcărie. Aceste lucruri par greu de crezut acum, dar în cea mai neagră perioadă din istoria României lucrurile stăteau fix așa.

Mărturie pot depune alți doi mari sportivi ai țării noastre, Nadia Comăneci și Miodrag Belodedici, care au fugit din România în anii 80, iar familiile lor au avut de pătimit din cauza autorităților comuniste. Lui Belodedici I s-a interzis să joace fotbal în Iugoslavia, acolo unde fugise. Deși avea rădăcini sârbești, cel supranumit Căprioara a stat pe tușă un an, abia apoi a putut debuta la Steaua Roșie Belgrad.

Juventus, pe urmele Minunii Blonde   

Destinul lui Ilie Balaci părea că vrea să-l lege de Italia. Din păcate, lucrurile nu au stat deloc așa. La câteva luni de la partida tur cu Italia, de la Florența și contractul rupt cu AC Milan, a venit a doua șansă pentru Ilie Balaci. Returul din preliminariile EURO 1984, cu Italia, a însemnat o victorie istorică pentru România și calificarea la turneul final. 80.000 de români conduceau naționala spre o victorie și o calificare istorică. Pe fostul stadion 23 August, Ilie Balaci îi pasa scurt lui Loți Boloni care îl învingea pe marele Dino Zoff și ducea România la turneul final. România bătea campioana mondială en-titre Italia și îi închidea cariera lui Zoff caredupă acel meci s-a retras din națională.

Meciul putea însemna o filă de istorie și pentru Ilie Balaci. La doar câteva zile distanță, Craiova Maxima, pe care se construise și echipa națională, juca returul semifinalei cu Benfica. La meciul cu italia au jucat cinci jucători ai Universității. Din păcate, atunci jucătorii nu aveau parte de condiții speciale și zboruri particulare cu avionul. Au plecat la Craiova pentru a o înfrunta pe Benfica într-un autobuz învechit care a avut și probleme. Au fost nevoiță să-și petreacă o noapte în mașină.

Dincolo de acest amănunt care a văduvit mai mult sau mai puțin calificarea în finala Cupei UEFA, Ilie Balaci a mai pierdut un mare tren al vieții. După AC Milan, a venit rândul lui Juventus Torino să-l oferteze pe Marele Blond.

Italienii care erau susținuți și atunci ca și acum de familia Agnelli, care controlează uzinele Fiat. Și l-au droit enorm pe Ilie Balaci. Voiau să-l pună în echipă alături de marele Michel Platini pentru a domina Europa. Au venit cu o ofertă fabuloasă.

Două milioane de dolari și o uzină pentru Ilie Balaci

Bătrâna Doamnă a oferit atunci două milioane de dolari, cu unul mai puțin ca AC Milan, dar au supralicitat. Ar fi vrut să deschidă o fabric Fiat la Craiova, lucru de nacceptat pentru acele vremuri. Nicolae Ceaușescu și Cabinetul 2 au respins imediat oferta și au interzis transferal lui Ilie Balaci.

Accidentarea care i-a distrus cariera lui Ilie Balaci

Ilie Balaci putea să joace la AC Milan sau Juventus Torino, dar și-a încheiat cariera la Baia Mare, la doar 27 de ani. Totul din cauza unei intrări criminale. Pe 21 februrie 1984, pe stadionul Dealul Florilor din Baia Mare, pe un teren înghețat, povestea s-a terminat. În minutul 70 al meciului, Arezanov a devenit călăul lui Balaci. A avut o intrare cruminală și i-a rupt ligamentele de la picior. Operația și recuperarea au fost grele, iar revenirea aproape că nu a existat. Cariera Minunii Blonde s-a terminat în anonimat, în Baia Mare, deși putea să fie una de talie mondială.