În premieră, multimiliardarul Warren Buffett a acceptat să colaboreze pentru o carte extraordinară: povestea propriei vieţi.

Era greu ca o lansare de carte să vină la un moment mai potrivit decåt acesta: prima biografie autorizată a lui Warren Buffett, „oracolul din Omaha“, probabil cel mai de succes investitor la bursă din istorie, multimiliardar, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

În ultima lună, două ştiri despre Buffett au făcut înconjurul lumii: în plină criză financiară, acesta a anunţat o investiţie de cinci miliarde de dolari în acţiuni ale băncii Goldman Sachs – un colac de salvare pentru venerabila instituţie de pe Wall Street -, apoi încă una, de trei miliarde de dolari în acţiuni ale General Electric.

„The Snowball: Warren Buffet and the Business of Life“ („Bulgărele de zăpadă: Warren Buffett şi viaţa ca afacere“, Bantam Books, 960 pag., 21 USD, www.amazon.com) a apărut în Statele Unite pe 29 septembrie, cånd o panică fără precedent în ultima jumătate de secol lovise deja pieţele financiare. Cum spuneam, „The Snowball“ este prima biografie autorizată a omului de afaceri, scrisă de o veche cunoştinţă a sa, Alice Schroeder, fost analist în industria asigurărilor şi managing director la Morgan Stanley. Faţă de alte biografii ale lui Buffett, aceasta are un avantaj decisiv: Schroeder a beneficiat de sprijinul constant al acestuia, ca şi de acces (fapt fără precedent) la persoanele cele mai apropiate din anturajul miliardarului. Rezultatul îl aveţi în faţă: un cărţoi de aproape 1.000 de pagini, produsul unor cercetări extensive care au durat cinci ani, timp în care Schroeder a săpat în arhive, căutånd fotografii, documente şi articole de ziar din ultima sută de ani, şi a intervievat pe larg circa 250 de persoane. Desigur, toate acestea cu scopul unic de a desena portretul final al unuia dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din lume; şi, cum o asemenea ocazie nu se iveşte prea des, editorul, Random House (care deţine Bantam Books), a mizat pe un succes fulminant al cărţii: Schroeder a încasat un avans de nu mai puţin de şapte milioane de dolari.

Însă „The Snowball“ seamănă foarte puţin cu clasicele cărţi de acest gen – mai mult vehicule autopromoţionale, destinate pentru a flata orgolii. Buffett e recunoscut în întreaga lume pentru modestia sa – trăieşte şi acum în Omaha, în casa pe care a cumpărat-o în 1958 împreună cu prima sa soţie, şi adoră glumele făcute pe seama sa. Schroeder a avut noroc cu un astfel de personaj.

Oricum ai lua-o, Buffett nu seamănă la prima vedere deloc cu un personaj extraordinar: are un temperament flegmatic, e obsedat încă din copilărie de numere şi calcularea şanselor, afacerist de mic copil (şi-a dedus din impozit, pe cånd avea 13 ani, valoarea bicicletei drept cheltuieli de capital), a fost un tată distant faţă de copiii săi, dependent de femeile din viaţa sa, incapabil să mănånce orice fel de måncare de culoare verde, dar e atras în mod irepresibil de hårtia verde a dolarilor.

Şi totuşi, personajul care se desprinde din paginile cărţii e absolut fascinant – nu numai pentru că este, poate, cel mai influent investitor din lume. Abia citindu-i biografia înţelegi cåte ceva din filozofia sa de investitor de mare succes: cumpătarea deprinsă din sånul familiei sale, obişnuinţa de a nu angaja credite mai mult decåt e cazul, scepticismul de nezdruncinat faţă de eficienţa pieţelor, ca şi faţă de investiţiile la modă. Sunt absolut emblematice paginile în care sunt detaliate în amănunt tranzacţiile sale, reuşite sau nu: refuzul de a se implica în acţiuni ale companiilor IT în anii ‘90, anticipånd colapsul acestora; apoi, oferta refuzată de a investi în Long Term Capital Management (un fond de investiţii care a eşuat spectaculos la sfårşitul anilor ‘90), de unde a căpătat o aversiune faţă de instrumentele derivate, care l-a salvat de la criza din aceste zile; saga achiziţiei societăţii de asigurări GEICO, care avea să devină una dintre afacerile de bază ale sale; acţiunile deţinute la Coca-Cola, Washington Post, Wells Fargo şi American Express – şi multe, multe altele.

Cartea acoperă evenimente petrecute pånă în iulie 2008; aşadar, cuprinde şi prăbuşirea băncii Bear Stearns, plus lecţiile de rigoare. Buffett e un supravieţuitor – probabil singurul mare investitor la bursă care în acest moment doarme liniştit.

«Cred că a da numele de „investitori“ instituţiilor foarte active în tranzacţii bursiere seamănă cu a-i spune „romantic“ cuiva care are multe aventuri de o noapte.»

«În lumea afacerilor, retrovizoarele se văd întotdeauna mai clar decåt parbrizul.»

129-20451-52_warrenbuffett_41_ab796.jpgWarren Buffett
(n. 30 august 1930)

este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 50 de miliarde de dolari. A început să facă afaceri din copilărie; primul contact cu bursa din New York l-a avut la aniversarea vårstei de zece ani, cånd a vizitat sediul băncii Goldman Sachs. Compania sa de investiţii, Berkshire Hathaway (BRK), are o capitalizare de circa 196 de miliarde de dolari; pe 7 octombrie, o acţiune BRK era cotată la 124.000 de dolari, fiind cea mai scumpă acţiune din lume (graţie faptului că pachetul iniţial de titluri nu a fost diluat niciodată). Printre deţinerile BRK se numără acţiuni la Coca-Cola (8,6%), American Express (13,1%), Wells Fargo (9,2%) şi Washington Post Company (18,2%).

Noi aparitii

INVITAŢIE LA EŞAFOD

129-20453-52_carte2_41.jpgAceastă carte de tinereţe a lui Vladimir Nabokov, autorul mult mai celebrului roman „Lolita“, a fost publicată iniţial în serial între 1935 şi 1936, într-o revistă a emigraţiei ruse. Deşi aparţine acelei jumătăţi mai puţin citite şi cunoscute din opera lui Nabokov – lucrările scrise în rusă -,“Invitaţie la eşafod“ este considerat un roman aparte în ansamblul scrierilor acestui autor. Povestea profesorului Cincinnatus C., care îşi trăieşte ultimele douăzeci de zile din viaţă fără a şti de ce a fost condamnat la moarte, a inspirat comparaţii cu „Procesul“ lui Kafka. Este, de asemenea, al patrulea volum din anunţata serie de opere complete Nabokov, în curs de apariţie la Editura Polirom.

DESPRE DIVERSITATEA STRUCTURALA A LIMBILOR

129-20454-52_carte_41.jpgCu titlul original „Despre diversitatea structurală a limbilor şi influenţa ei asupra dezvoltării spirituale a umanităţii“, această carte a filozofului, diplomatului şi lingvistului Wilhelm von Humboldt este una dintre marile cărţi ale umanităţii. Humboldt (fondatorul universităţii berlineze cu acelaşi nume) este considerat, graţie acestui volum, drept fondatorul lingvisticii moderne, care analizează limbajul natural ca structură guvernată de reguli. Ediţia apărută la Humanitas, prima traducere în romåneşte a acestei lucrări, este una academică, incluzånd o masivă bibliografie (şi de lucrări critice referitoare la Humblodt) şi un amplu index de nume şi subiecte la final; nu vă speriaţi, totuşi – chiar dacă nu este o lectură uşoară, merită efortul.

OMUL FARA ÎNSUŞIRI

129-20452-52_carte1_41.jpgAlături de „În căutarea timpului pierdut“ sau de „Ulise“, acest amplu roman al austriacului Robert Musil se situează printre cele mai influente şi mai importante romane ale secolului XX. Cu toată dimensiunea sa zdrobitoare (peste 1.400 de pagini în ediţia de faţă), cartea nu a fost niciodată terminată, fiind publicată postum. „Omul fără însuşiri“ şi personajul său central, un matematician în vårstă de 32 de ani pe nume Ulrich, reflectă, într-o manieră aproape alegorică, atmosfera şi crizele existenţiale din Viena începutului de secol XX. E o carte lungă, care adesea pare că trenează, dar cu extraordinare subtilităţi psihologice.