Calitatea deficitară a aerului contribuie la moartea a 1,6 milioane de persoane anual, ceea ce reprezintă 17% din totalul deceselor din China, potrivit datelor ştiinţifice publicate joi de grupul de cercetare independent Berkeley Earth din SUA.

Calitatea medie a aerului pentru 38% dintre chinezi a fost 'nesănătoasă', conform standardelor americane, potrivit datelor culese timp de patru luni de la 1.500 de staţii terestre, au subliniat autorii studiului.

Circa 92% din populaţia Chinei a intrat în contact cel puţin 120 de ore cu un aer nesănătos între 5 aprilie 2014 şi 5 august 2015, au declarat RichardMuller şi Robert Rohde într-un comunicat de presă, pe baza datelor din teren.

'Când am fost ultima dată la Beijing, poluarea era la un nivel periculos. Fiecare oră de expunere a redus speranţa mea de viaţă cu 20 de minute', a spus Muller, director ştiinţific al Berkeley Earth.

'Este ca şi cum fiecare bărbat, femeie şi copil ar fi fumat 1,5 ţigări pe oră', a spus el.

O mare parte din poluarea care afectează capitala Chinei provine din zone industriale aflate la distanţă destul de mare, îndeosebi Shijiazhuang (322km sud-vest), a spus Rohde, citat de DPA. AGERPRES