Cea mai bună veste pentru polonezi. Premierul Mateusz Morawiecki a anunțat în cursul zilei de miercuri că Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor destinate diminuării impactului inflaţiei.

De menționat este faptul că declarațiile premierului vin la scurt timp după publicarea unor date statistice care arată că inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, transmite Reuters.

Mai exact, cifrele arată un șomaj redus şi totodată o cerere solidă a consumatorilor din Europa Centrală şi de Est s-au combinat cu o serie de factori globali precum creşterea preţurilor la carburanţi şi perturbările lanţurilor de aprovizionare pentru a alimenta inflaţia.

Aceasta este situația care reează o problemă pentru Guvernul de la Varşovia care se laudă cu faptul că a majorat puterea de cumpărare a cetăţenilor obişnuiţi prin ajutoare sociale generoase şi creşterea salariului minim.

Polonia reduce TVA-ul 

În acest context, premierul anunță o reducerea a TVA-ului la încălzire care poate ajunge până la 8%.

„Reducem TVA la încălzirea în sistem centralizat de la 23% până la 8%” a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă, adăugând că reducerea va intra în vigoare în primele trei luni din 2022.

Trebuie menționat faptul că această măsură nu este una singulară și se adaugă unui pachet anunţat săptămâna trecută, pachet ce include reducerea taxelor la benzină, gaze naturale şi electricitate şi distribuirea de bani către gospodări, în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloţi (2,54 miliarde de dolari).

În același timp, premierul polonez a mai ținut să precizeze și faptul că şi alte măsuri ar putea fi adoptate dacă inflaţia va rămâne la un nivel ridicat. Mai exact, Morawiecki susţine că, potrivit analiştilor, măsurile anunţate până acum de guvernul de la Varşovia ar putea diminua inflaţia cu 1,0-1,5 puncte procentuale.

Amintim faptul că o serie de estimări preliminare publicate marţi de oficiul de statistică din Polonia, arată că indicele preţurilor de consuma înregistrat o creştere de 7,7% în luna noiembrie, peste estimările analiştilor şi de asemenea un nivel cu care Polonia nu s-a mai confruntat după 2000.

Pe lângă Polonia, dar și România, Guvernele din Europa şi din întreaga lume se confruntă cu presiuni similare din partea inflaţiei, în contextul creşterii preţurilor globale la energie şi a perturbărilor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare din cauza pandemiei de coronavirus şi a carantinelor impuse pentru a opri răspândirea virusului.