Plecau din țară folosind teste COVID-19 negative falsificate. Adeverințele medicale falsificate erau oferite ca bonus la pachetele turistice pentru vacanțele în străinătate.

Europol a avertizat deja că falsificarea certificatelor Covid-19 a devenit un adevărat fenomen, la nivelul continentului european.

Plecau din țară folosind teste COVID-19 negative falsificate. 11 persoane identificate

Polițiștii au făcut marți percheziții la sediul unei agenții de turism din București, într-un dosar privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Firma ar fi vândut, pe lângă pachete turistice, și certificate de teste COVID-19 negative falsificate.

Poliția Capitalei a identificat până acum 11 persoane care, pe lângă pachetele turistice pentru vacanțele în străinătate, ar fi beneficiat și de adeverințe medicale falsificate care arătau că nu erau infectate cu SARS-CoV2.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și pentru fals în înscrisuri în acest caz, potrivit digi24.ro.

La sediul companiei au fost făcute percheziții și au fost ridicate documente. Administratorul agenției de turism care este bănuit de aceste fapte penale urmează să fie audiat.

Testele false, vândute încă din luna ianurie

Testele false ar fi fost vândute împreună cu pachete de vacanță începând din luna ianuarie. Mai multe destinații turistice permit intrarea străinilor doar în baza unui test COVID negativ.

Pe adeverințele false apare numele unei clinici medicale din Tulcea, dar reprezentanții acesteia spun că nu au nicio legătură cu agenția de turism.

Trebuie precizat că Europol avertiza, încă din luna februarie, asupra faptului că certificate false cu rezultate negative pentru COVID se vând în aeroporturi și gări din toată Europa.

Este vorba despre oameni sau grupări care produc și vând certificate false COVID în întreaga Europă.

”Statele membre ar trebui să fie vigilente”

”Atât timp cât restricțiile de călătorie rămân în vigoare din cauza COVID-19, este foarte probabil ca producția și vânzarea de certificate false să prospere”, a arată un comunicat al Europol.

”Având în vedere mijloacele tehnologice disponibile pe scară largă, sub formă de imprimante de înaltă calitate și diferite programe software, falsificatorii sunt capabili să producă documente contrafăcute și falsuri de bună calitate.

Statele membre ar trebui să fie vigilente,” arată instituția.

În consecință, România nu este singura țară europeană unde există îngrijorări cu privire la acest fenomen. Cazuri de certificate false au fost raportate în Olanda, Franța, Spania și Marea Britanie.