Sub aparenta unei facilitati, Guvernul permite firmelor cu cifra de afaceri sub 750 de milioane de lei/an sa renunte la plata TVA. La aceasta alegere au dreptul o singura data. Ulterior, sa vrei sa platesti si nu mai poti.
De ce atata „generozitate”? Simplu. Statul isi creeaza siesi o facilitate. Dupa zece ani de aplicare a TVA, Ministerul Finantelor Publice a realizat ca strica orzul pe gaste. Cheltuieste cat nu face strangand cureaua TVA pe firmele foarte mici. Practic, era obligata sa plateasca taxa orice societate care incasa intr-un an cat un salariat. Plafonul de 50 de milioane de lei a fost majorat saptamana trecuta. Nu la 500 de milioane de lei, cum se prevazuse initial, ci la 750 de milioane de lei (27 mii euro). Finantele au facut eforturi sa convinga UE, a carei norma (5.000 euro) era incalcata. UE a acceptat o derogare pe o perioada de zece ani. Zis si facut. Guvernul a aprobat proiectul si l-a trimis la Parlament. Daca vor cadea in plasa, firmele vor simti pacaleala cu fiecare cheltuiala facturata: fara a mai fi decontata, taxa va fi platita la orice noua achizitie.
Lovitura sub centura o dau Finantele la vama. Proiectul de lege va pune TVA pe importurile de echipamente si utilaje efectuate de IMM. Anularea scutirii de TVA mareste costul cu 19%. Beneficiul statului? Vreo o mie de miliarde.