Echipa din spatele campaniei lui Donald Trump a alcătuit un fel de agendă a președintelui cu titlul „Luptă pentru tine”, care conține 50 de obiective pe care Trump vrea să le atingă dacă alegătorii îi oferă posibilitatea unui al doilea mandat la Casa Albă. „Optimismul său fără margini și încrederea în măreția Americii” sunt reflectate în agenda care contrastează puternic cu viziunea întunecată a lui Joe Biden pentru America, transmite Winand von Petersdorff, corespondentul de la Washington pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jurnalistul precizează că programul se concentrează pe obiectivele politicii economice și sociale, care pot fi citite ușor pentru că sunt neobișnuit de scurte, formulate succint, asemenea unor postulate, și fără alte specificații suplimentare. Îndepărtarea de China, promovarea conceptului „Made in America” și o politică de imigrație restrictivă sunt elementele care stau la baza listei, pe care Trump le menționează la fiecare discurs al său.

Cap de listă este obiectivul de a crea zece milioane de noi locuri de muncă pe parcursul a zece luni. Sună irealizabil, dar, având în vedere numeroasele locuri de muncă pierdute ca urmare a crizei generate de coronavirus, obiectivul nu este peste măsură de ambițios. Ministerul Muncii din America a înregistrat 16 milioane de șomeri în iulie, cu 10 milioane mai mulți decât în luna februarie, chiar înainte de criză. Alte 4 milioane de americani au părăsit complet piața muncii, mai spune jurnalistul.

Obiectivul cu privire la crearea unui milion de companii noi se încadrează în aceeași categorie: sună măreț, dar nu este de ajuns pentru a compensa falimentele provocate de pandemie cu care se confruntă în prezent economia americană. NFIB, o asociație a proprietarilor de întreprinderi mici, a publicat recent un sondaj care arată că unul din cinci antreprenori se teme că va fi nevoit să închidă porțile afacerii lui pentru totdeauna, dacă situația nu se va îmbunătăți în următoarele cinci luni. În plus, numărul companiilor cu vânzări de peste un miliard de dolari care au solicitat asigurare împotriva falimentului crește mai repede decât în timpul crizei financiare din 2009.

Ideea lui Trump conform căreia America ar trebui să producă tot ceea ce consumă se regăsește în repetate rânduri în lista sa de obiective pentru un posibil viitor mandat. Toate echipamentele sanitare avansate se vor a fi fabricate în Statele Unite, iar tranzacțiile comerciale vor avea drept scop unic protejarea locurilor de muncă ale americanilor.

Donald Trump dorește reduceri ale impozitului pentru companiile care produc în America. Reducerile de impozit sunt destinate și companiilor care mută locuri de muncă din China înapoi în Statele Unite. Pe de altă parte, cei care externalizează locuri de muncă în China nu ar trebui să mai primească contracte guvernamentale. Un detaliu suplimentar important este și acela conform căruia companiile americane de înaltă tehnologie din industria farmaceutică și din cea robotică își pot deduce complet costurile din declarațiile de impozit dacă își mută producția înapoi în țara de origine.

Planul „Made in America” al lui Donald Trump, strâns legat de politica anti-China

Asta pentru că formulează și obiectivul clar al transferării a unui milion de locuri de muncă aparținând sectorului industrial din China în Statele Unite. De asemenea, președintele american în funcție anunță că va trage la răspundere China pentru pandemia de coronavirus.

Pe de o parte, aceste obiective sunt binecunoscute ca făcând parte din agenda protecționistă a lui Trump. În același timp, ele reprezintă cea mai puternică ruptură de la linia predominantă a partidul republican: comerțul internațional liber a fost, în mod tradițional, una dintre preocupările lor majore, cel puțin înainte ca Trump să preia afacerile Casei Albe.

Creșterea dramatică a datoriei publice ar fi fost anterior o problemă majoră și pentru republicani și pentru candidații lor la președinție. Pe de altă parte, agenda lui Trump nu menționează planurile de reducere a datoriilor, deoarece pur și simplu nu le are. În schimb, dorește să cheltuiască mai mulți bani pentru trimiterea unei misiune umane pe Marte și pentru amenajarea unei stații pe Lună.

Vechiul său plan de reînnoire a infrastructurii americane este, de asemenea, inclus în listă, fapt care provoacă de ceva timp amuzament la Washington, deoarece a fost întotdeauna scos din sertar, cu puține șanse de realizare, atunci când era nevoie ca atenția cetățenilor să fie distrasă de la alte probleme majore.

Partidul reprezentat de Donald Trump și republicanii au totuși un scop comun: reducerea în continuare a impozitelor, astfel încât oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunar. Inițial Joe Biden a intrat în campania electorală cu planuri de majorare a impozitelor.

Două puncte din listă reflectă foarte clar optimismul și credința lui Donald Trump în măreția Americii. Unul este pur și simplu „revenirea la normal în 2021”, obiectiv ce sună mai degrabă a comandă. Celălalt punct se referă la educație și anume la aportul pe care îl au profesorii în a-i crește pe elevii americani în spiritul „nemaiîntâlnitei unicități a Americii”.