Ajută la buna funcţionare a sistemului nervos, reglează tensiunea arterială, controlează glicemia, are efecte probiotice și ajută la slăbire, scade nivelul colesterolului din sânge, menţine sănătatea firului de păr și vindecă rănile.

I se spune topinambur sau anghinare de Ierusalim, însă la noi în ţară este cunoscut sub denumirea populară de măr-de-pământ sau nap porcesc.

Datorită proprietăţilor sale hrănitoare, topinamburul era, în vremuri de demult, planta cu care oamenii hrăneau porcii. Asta până într-o zi când un grup de cercetători germani a studiat temeinic topinamburul şi i-a scos la iveală o serie de calităţi terapeutice, menite să îmbunătăţească considerabil viaţa oamenilor.
Noul soi, aflat în faza de brevetare, are o înălțime de peste 3 metri, dă producții anuale de peste 100 de tone de tuberculi la hectar (ajung și la 120 de tone), iar tulpinile oferă o masă lemnoasă de mai multe sute de metri cubi la hectar. După brevetare, planta va intra în producția de masă. Pentru comparație, cartoful dă producții anuale de 25-30 de tone la hectar.

Datorită compoziţiei sale bogate amidon, inulină, vitamine din grupul B, acid ascorbic, proteine, săruri minerale de potasiu şi magneziu, consumul tuberculilor de topinambur este recomandat supraponderalilor şi persoanelor cu dereglări metabolice pentru că micşorează pofta de mâncare şi topeşte grăsimile asimilate.