La prima vedere, acordam o atentie mai mare combaterii pirateriei software. Un studiu realizat de Business Software Alliance (BSA) si IDC arata ca rata softurilor piratate a scazut in Romania cu doua procente in 2005. Insa pierderile cauzate de aceste practici s-au dublat.



Rata pirateriei software in Romania a scazut la 72%, de la 74% in anul 2004, dar pagubele s-au majorat de la 62 de milioane de dolari la 111 milioane. Acest avans trebuie insa privit in contextul cresterii pietei de programe informatice. Romania se plaseaza, totusi, deasupra mediei regiunii din care face parte, in care rata medie a pirateriei este de 69%. “Business Software Alliance a remarcat interesul autoritatilor atat pentru zona de realizare de controale si aplicare a legii, cat si pentru implicarea in activitati de educatie si informare. Parteneriatul public-privat in acest sens continua in 2006, ceea ce speram ca va genera rezultate pozitive din ce in ce mai semnificative”, spune Magda Popescu, avocat BSA.

Pentru ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, asigurarea securitatii sistemelor informatice este o prioritate. si, teoretic, este o prioritate nu doar pentru institutia pe care o conduce. El a subliniat ca o reducere cu 10% a pirateriei ar creste veniturile bugetare prin colectarea de taxe si impozite cu circa 700 de milioane de dolari. La nivel global, cifrele au insa mult mai multe zerouri. Conform IDC, prin reducerea pirateriei cu zece procente in patru ani s-ar crea peste 2,4 milioane de noi locuri de munca si peste 70 de miliarde de dolari ar fi castigate de guvernele din intreaga lume din taxe.
Cu putin timp inainte de publicarea raportului BSA, la o masa rotunda organizata de Camera de Comert si Industrie Americana in Romania pe tema pirateriei si contrafacerii, un semnal de alarma a venit din partea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Acesta a informat ca numai in primul trimestru al acestui an s-au formulat 37 de rechizitorii privind fapte penale in domeniul proprietatii intelectuale, comparativ cu aproximativ 40 in 2005. De asemenea, incepand cu acest an, Inspectoratul General al Politiei a crescut numarul ofiterilor specialisti in domeniu, de la 54 in 2005, la 104 in prezent, avand acces la o baza de date centralizata la nivel national. Conform Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, serviciile specializate din Romania au cercetat anul trecut 579 de infractiuni de natura informatica, 237 reprezentand fraude pe internet si 114 infractiuni informatice.

si mai sunt si alte exemple. In Timisoara, politia a gasit firme care vindeau calculatoare cu programul Windows XP Professional fara licenta, ca, de exemplu, un club internet cafe in campusul studentesc, cu 35 de calculatoare. O situatie similara in judetul Olt, unde erau comercializate PC-uri care aveau preinstalate sistemul de operare Windows XP Professional si pachetul de programe Microsoft Office fara licente. CD-urile pirat sunt si ele o prezenta obisnuita in “recolta” Politiei.
Cele mai mari pierderi cauzate de piraterie industriei de software pentru PC-uri s-au inregistrat anul trecut in tarile Uniunii Europene. Astfel, acestea au inregistrat pierderi de peste 12 miliarde de euro, in timp ce America de Nord a pierdut putin peste 7,5 miliarde de euro. In tarile cu piete software foarte mari, rate ale pirateriei mici, comparativ cu cele din alte state, au condus la pierderi enorme. In timp ce Statele Unite ale Americii au inregistrat cea mai scazuta rata a pirateriei dintre toate statele care au facut obiectul studiului, 21%, au avut totodata si cele mai mari pierderi individuale – 6,9 miliarde de dolari. China s-a situat pe a doua pozitie ca marime a pierderilor cu 3,9 miliarde de dolari pierderi, la o rata a pirateriei de 86%, urmata de Franta, cu pierderi de 3,2 miliarde de dolari, la o rata a pirateriei de 47%.

34 miliarde de dolari

La atat se ridica pierderile industriei de software la nivel mondial cauzate de piraterie.

Pirateria In lume

Cu cat ne indepartam mai mult de tarile Uniunii Europene, cu atat creste rata pirateriei. Astfel, Rusia detine recordul zonei, cu o rata a pirateriei de 83 de procente.

Studiul IDC identifica drept cauze pentru mentinerea ratei pirateriei la niveluri inalte cresterea numarului de utilizatori casnici si mici companii, accesibilitatea crescuta a software-ului pirat (si in primul rand prin retelele peer-to-peer, care reprezinta 60% din traficul pe internet), precum si mentalitatea si educatia, capitol la care inca se inregistreaza deficiente in intelegerea necesitatatii respectarii proprietatii intelectuale. Iar 2006 va vedea in total 100 de milioane de noi utilizatori de internet, atingandu-se un total de un miliard. “Acestea sunt si zonele unde atat industria, cat si autoritatile vor trebui sa se implice, daca ceea ce dorim este sa vedem o scadere importanta a pirateriei software”, explica Magda Popescu.

Cel mai ridicat si cel mai scazut nivel al pirateriei

Vietnam 90%

Zimbabwe 90%

Indonezia 87%

Austria 26%

Noua Zeelanda 23%

SUA 21%

Cu toate ca in Zimbabwe se inregistreaza cea mai mare rata a pirateriei, pierderile industriei de software au fost in 2005 de doar sase milioane de dolari.