Din nou o săptămână încărcată în date macroeconomice, din nou o tentativă eşuată de creştere a dolarului. Acesta a încercat în câteva rânduri să spargă pragul de 1,3400 faţă de euro, dar fără succes, traderii întorcându-şi poziţiile.

Publicarea minutelor şedinţei FED de la începutul lunii mai a arătat că oficialii FED au fost la fel de îngrijoraţi de inflaţie, dar au adăugat că riscurile de scădere abruptă a economiei s-au diminuat uşor, cu toate că problemele din sectorul imobiliar se vor resimţi în restul anului. Aceleaşi aspecte au fost evidenţiate şi de Ben Bernanke, transmiţând pieţelor semnalul că dobânda la dolar va putea rămâne la acelaşi nivel pentru o perioadă mai mare.

Datele macroeconomice au avut un caracter mixt: produsul intern brut pentru primul trimestru a crescut cu doar 0,6% faţă de 0,8%, estimări, însă raportul oficial despre şomaj a arătat că economia americană a creat în luna mai 157.000 de noi locuri de muncă, peste estimări, iar indicele de încredere a consumatorului elaborat de Universitatea din Michigan a crescut la 88,3, faţă de 88, estimări. Încercările nereuşite de spargere a pragului din zona 1,3400 s-au soldat cu o întoarcere a cotaţiei EUR/USD la 1,3550, mai ales după publicarea Factory Orders, care au crescut în luna aprilie cu doar 0,3%, faţă de 4,1% în luna precedentă. Însă, odată cu şedinţa BCE, la care dobânda pentru euro a fost majorată la 4%, dolarul a început din nou să crească uşor faţă de euro. A fost un caz tipic de „buy the rumors, sell the news“.

Piaţa pusese în preţ un limbaj „hawkish“ al BCE şi declaraţia oficială l-a livrat: vom mai avea o creştere a dobânzii la euro până la finele anului. Însă, pentru 2008 situaţia este incertă, mai ales datorită faptului că BCE nu a ridicat estimarea cu privire la nivelul inflaţiei. Cotaţia EUR/USD a scăzut înapoi sub 1,3500 şi este posibil să încerce din nou să spargă 1,3400.

46-3316-1.jpg

SURSA: www.wbs.ro