Dolarul a crescut în această săptămână la 1,3311 faţă de euro, maximul din ultimele trei luni. Tăria dolarului a venit de la teama de inflaţie din SUA şi de la scăderea şanselor ca FED să mai reducă dobânda de referinţă.
Evoluţia randamentului obligaţiunilor de stat americane a dictat evoluţia dolarului, dar şi a pieţelor de capital. Dacă acestea au înregistrat o trântă puternică, dolarul a primit un sprijin nesperat. Randamentul obligaţiunilor de stat americane a crescut, în ultima săptămână, de la 4,97% la 5,20%, atingând un maxim intra-day la 5,33% pe 13 iunie, cea mai mare valoare înregistrată în ultimii cinci ani.

Această teamă de inflaţie a investitorilor vine de la o declaraţie făcută de Ben Bernanke, guvernatorul FED, care a declarat că efectul resimţit de economie de la înăsprirea condiţiilor de acordare a creditelor ipotecare va avea o durată mai mare decât estimările precedente şi că economia va creşte moderat în perioada următoare, dar a nuanţat şi riscul că inflaţia ar putea să nu scadă. Piaţa a redus imediat şansele ca FED să mai reducă dobânda la dolar până la finele anului, de aici rezultând creşterea interesului pentru dolar şi scăderea burselor. După câteva zile, a fost rândul lui Alan Greenspan, fostul guvernator FED, să pună „sare pe rană“, declarând că vede o creştere a randamentului bondurilor în următorii ani şi că investitorii trebuie să se bucure cât mai au timp de lichiditatea masivă din pieţe. Motiv pentru care bursele au mai încasat o trântă, în timp ce dolarul a crescut la maximul din ultimele trei luni.

Este de aşteptat însă o creştere a volatilităţii pe termen scurt, datorită iminentei publicări a doi indicatori extrem de importanţi pentru măsurarea inflaţiei: indicele preţurilor de producţie şi cel al preţurilor de consum. Abia după ce vom putea vedea evoluţiile acestora vom vedea dacă temerile investitorilor au fost justificate. Ca o părere personală, cred că nu au fost.

47-3502-1.jpg

SURSA: www.wbs.ro