In lunile recente, fiecare crestere mai importanta a cotatiei EUR/USD era urmata de o corectie. A crescut in ianuarie la 1,2323 si, in mai putin de o luna, a scazut la 1,1820. In martie a crescut la 1,2207, ca in mai putin de doua saptamani sa scada din nou sub 1,2000.



In aprilie a atins maximul anului de pana atunci (1,2333 cotatie intra-day) si, ca de obicei, a urmat corectia pana la 1,2060. In aceasta saptamana, cotatia EUR/USD a crescut la cea mai mare valoare din acest an (1,2394 cotatie intra-day), dar exista posibilitatea ca acea corectie cu care ne-am obisnuit, daca e sa urmeze, sa nu aiba aceeasi amploare ca pana acum. Care ar fi argumentele? Desi, cel putin pe termen scurt, analiza tehnica sugereaza contrariul, recentul raliu al cotatiei EUR/USD ar putea continua. Contextul in care ne aflam s-a schimbat, iar anumite influente specifice isi pot face simtita prezenta. Voi mentiona doua dintre acestea.



Publicarea minutelor sedintei FED din luna martie a surprins investitorii si analistii prin ideea ca multi dintre oficiali s-au aratat ingrijorati referitor la posibila exagerare a ridicarii dobanzii, care ar putea periclita cresterea economica, si ca dobanda se afla acum in “zona neutra”. Ca urmare, piata estimeaza acum ca vom avea 5% in mai, dar ca apoi va urma o perioada “palier”, de cel putin cateva luni, si dolarul va pierde din avantajul avut in fata euro. Daca e sa punem in ecuatie si faptul ca datele macroeconomice recente nu arata o inflatie in crestere in Statele Unite, estimarea mi se pare justa. A doua influenta se refera la sentimentul investitorilor. A fost o perioada, acum jumatate de an, in care stirile negative despre dolar erau privite cu optimism si nu determinau o scadere a acestuia. Investitorii spuneau: “nu conteaza ca a iesit deficitul comercial mai mare, pentru ca va fi echilibrat de o valoare mai buna a influxurilor de capital” si continuau sa cumpere dolari.



Acum, insa, s-a intamplat exact invers: deficitul comercial pentru luna februarie a fost de 65,7 miliarde de dolari, in scadere fata de 68,6 miliarde in luna precedenta, in timp ce “Net Capital Flows” a iesit mult mai mare: 86,9 miliarde, fata de 62,8, cat erau estimarile. Cu toate ca stirile au fost foarte bune pentru dolar, acesta si-a continuat scaderea, fapt ce ma determina sa cred ca a aparut o schimbare importanta in sentimentul investitorilor. Unii analisti afirma ca acea corectie pe termen scurt cu care ne-am obisnuit s-ar putea sa nu mai apara de data aceasta. Exista insa si contraargumente. Le vom vedea saptamana viitoare.



sursa: www.wbs.ro