Saptamana trecuta, Senatul a votat un proiect de lege care prevede ca taxa pe valoare adaugata aplicata produselor alimentare de baza, paine, lapte, carne, peste etc. sa fie redusa la 9%. Initiativa apartine conservatorilor, insa a fost sustinuta si de PSD, PRM, UDMR, dar si de Partidul Democrat. Daca s-ar aplica, aceasta masura ar reduce veniturile bugetului de stat cu aproximativ 15 000 miliarde lei vechi. Explicatia initiatorilor a fost grija pentru romanul sarac, care ar urma astfel sa plateasca preturi mai mici. Premisa fiind aceea ca negustorul din Piata Matache se va grabi sa scada preturile imediat ce va auzi ca parlamentarii au redus TVA. Evident, acest lucru nu se intampla intr-o piata in care preturile se stabilesc pe baza cererii si ofertei. Cert este doar ca statul va incasa mai putini bani la buget, adica, implicit, vor fi mai putini bani pentru sanatate, educatie, pensii etc. Asta e soarta masurilor populiste: au justificari generoase, dar se intorc exact impotriva celor mai saraci. Chiar daca am admite premisa, falsa, ca in acest fel preturile ar scadea, cei mai mari consumatori sunt, evident, cei cu venituri mari, care in acest fel ar beneficia primii de aceasta reducere a TVA. Adica, tocmai cei care nu au nevoie de nici o reducere. Ca a mai existat o masura similara, reducerea TVA la medicamente, fara nici un efect asupra preturilor, asta nu mai intereseaza pe nimeni.

Legile pietei si populismul sunt notiuni care nu pot sta la aceeasi masa. Daca vrem o economie bazata pe legile economiei de piata, nu poti sa gandesti masuri aplicabile doar prin introducerea mercurialului. Speranta ar fi ca masura votata de Senat sa fie respinsa la Camera Deputatilor. Dar chiar si intr-un astfel de caz, ramane la fel de ingrijorator modul de gandire al majoritatii senatorilor: ca statul este cel care reduce preturile, la naiba cu piata, cu cererea si oferta. Sa scada pretul mielului pentru ca senatorii au votat reducerea TVA!


Daca aceasta initiativa legislativa a trecut doar ca efect al unor jocuri politice conjuncturale este la fel de grav. Cu veniturile bugetului de stat nu ai voie sa te joci intr-o perioada in care Romania are nevoie de consolidare a pozitiei sale bugetare in perspectiva integrarii europene. Guvernul nu a reusit sa blocheze aceasta initiativa, pentru ca unele partide din coalitia guvernamentala au sustinut-o. O coalitie aflata in curs de dezintegrare se comporta fara mila cu bugetul statului, in perspectiva unor ipotetice alegeri anticipate. Oamenii politici se pregatesc sa treaca fara probleme examenul de populism.

Daca vrem o economie bazata pe legile economiei de piata, nu poti sa gandesti masuri aplicabile doar prin introducerea mercurialului.