A proximativ 190 de case de amanet au fost deschise în România şi mai ales în Capitală în primele şase luni ale acestui an, relevă datele din registrele Băncii Naţionale a României.
Ritmul de deschidere, adică mai mult de o inaugurare pe zi, este impresionant mai ales că urmează după doi ani (2009 şi 2010) când afacerea a experimentat o dezvoltare fără precedent. În prezent în România funcţionează circa 3.000 de case de amanet. În 2010 numărul lor a crescut cu peste 400, iar în 2009, cu peste 600.
Casele de Amanet nu se dezvoltă însă doar cantitativ, ci şi calitativ. Preluând parcă modelul de dezvoltare consacrat de bănci în anii de graţie 2006, 2007 şi, mai ales, 2008, proprietarii de case de amanet se extind agresiv teritorial şi, în plus, îşi diversifică produsele şi trec la oferte ceva mai sofisticate. Există, de exmplu, chiar şi clienţi fideli care primesc anumite disconturi la împrumuturi. Gama garanţiilor acceptate s-a diversificat şi ea mult, bijuteriile nemaifiind acum singurele acceptate. 
Jumătate din „garanţii“ rămân la creditor

„Oamenii nu mai vin de mult doar cu bijuterii. Acceptăm aparatură electronică şi chiar automobile. Am observat că au început să vină din ce în ce mai mulţi studenţi cu laptopuri“, spune şeful unei case de amanet din Bucureşti, care adaugă faptul că mai mult de jumătate din cei care pun bunuri la amanet nu le mai recuperează. Patronii cu care am vorbit spun că suma medie pe care o împrumută este de 200-300 lei, pe o perioadă de 15 zile, iar comisionul perceput variază între 0,8 şi 1% pe zi, ceea ce ar reprezenta echivalentul unei dobânzi anuale efective (DAE) între 576% şi 900% pe an.
Dacă în ceea ce priveşte costurile unui credit casele de amanet nu sunt deloc o variantă avantajoasă, în privinţa preţurilor pe care le practică la vânzarea de obiecte nerecuperate de clienţi au o ofertă de nerefuzat.  Laptopurile, camerele de filmat sau de fotografiat şi telefoanele mobile vin la preţuri cu până la 50% mai mici decât cele din magazine.
De exemplu, un laptop aproape nou, pus garanţie la finele anului trecut, poate fi cumpărat cu 450 lei, în timp ce o cameră de fotografiat performantă, tot din 2010, este de găsit şi la mai puţin de 200 lei. Aceste produse ar fi costat în magazin sau chiar la ocazie cel puţin de două ori mai mult. Patronii caselor de amanet îşi permit să vândă obiectele la preţuri atât de mici pentru că au, oricum, un profit asigurat.
„Prin lege, valoarea creditului nu poate fi mai mare de 35% din preţul obiectului adus drept garanţie“, explică patronul unei case de amanet din Capitală. În schimbul unui astfel de discount, creditorii acceptă orice, chiar şi telefoane de lux Vertu. Cotaţia oferită: 6.710 lei, faţă de cel puţin 20.000 lei cât costa, chiar şi la mâna a doua. În plus, după cum arată sursa citată mai sus, există deja clienţi fideli, cum ar fi câţiva pensionari sau florăresele care se împrumută aproape zilnic şi care beneficiază de oferte speciale constând în comisioane ceva mai mici.

Afacerile sunt în creştere pentru că românii au sărăcit, iar băncile nu le mai dau credite de consum. Clienţii noştri sunt mai ales studenţi şi pensionari. Patron de casă de amanet din Bucureşti

250 de lei este suma medie pe care o împrumută românii de la casele de amanet, însă sumele maxime ajung şi până la 50.000 de euro în anumite cazuri.

600 de case amanet noi au fost deschise doar în ultimul an şi jumătate, deşi numărul firmelor care administrează astfel de afaceri creşte  de 3 ani.