“Am atins încă un prag în programul de vaccinare, peste cinci milioane de oameni primind al doilea vaccin. Îi îndemn pe toţi să primească a doua doză în momentul în care li se va oferi”, a notat premierul Boris Johnson pe Twitter.

Probleme cu AstraZeneca

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a transmis, astăzi, numărul persoanelor care au decedat din cauza cheagurilor de sânge. Aceștia au fost vaccinați cu AstraZeneca.

Șapte persoane, care au fost vaccinate cu serul de la AstraZeneca, au murit din cauza cheagurilor de sânge, dintr-un număr de 30 de cazuri identificate.

Mai exact, Agenţia a primit, începând cu 24 martie, rapoarte despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală şi alte opt cazuri de tromboză asociate cu lipsa de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate.

“Examinarea noastră aprofundată a acestor rapoarte continuă”, a declarat directorul MHRA, June Raine.

MHRA a precizat că nu a primit niciun raport similar cu privire la vaccinul dezvoltat de Pfizer / BioNTech.

“Riscul de a avea acest tip de cheaguri de sânge este foarte scăzut ”, a spus ea vineri. “Beneficiile vaccinurilor Covid-19 continuă să depăşească riscurile”, vaccinarea fiind “singurul mod eficient de a reduce decesele şi formele severe ale bolii”, a adăugat ea.

Ce spun autoritățile?

Medicii susțin că beneficiile vaccinului în prevenirea Covid-19 depăşesc cu mult orice posibil risc de formare de cheaguri de sânge.

“O legătură de cauzalitate cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și continuă analiza”, a spus EMA.

Investigațiile efectuate de autoritatea de reglementare europeană și de alte câteva autorități naționale sunt în curs de desfășurare, după ce analizele inițiale au considerat că vaccinul este sigur pentru utilizare în urma cazurilor cu cheaguri de tromboză, inclusiv rare la creier, sângerări și trombocite scăzute.

Șefa EMA, Emer Cooke, a spus că 62 de cazuri de tromboză sunt analizate la nivel mondial, dintre care 44 de cazuri în Spațiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au primit vaccinul în regiune.

Acest număr total citat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu include toate cazurile de afecțiune, cunoscută sub numele de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea.