De mai multe luni, autorităţile elene au ameninţat că vor da publicităţii numele evazioniştilor, iar poliţia a efectuat arestări în cazurile cele mai grave, însă multe dintre persoanele reţinute au fost ulterior puse în libertate pe cauţiune, scrie Agerpress.
Grecia se luptă în prezent cu perspectiva intrării în incapacitate de plată şi încearcă să crească veniturile la buget, efectuând în acelaşi timp reduceri severe de costuri.

Evaziunea fiscală reprezintă în acest moment unul din cele mai dezbătute subiecte în societatea şi media elene, dar este pentru prima oară când o listă atât de detaliată cu persoane care se eschivează de la plata impozitelor este dată publicităţii în mod oficial.
Cel mai mare evazionist

Conform acestei liste, cel mai mare evazionist este omul de afaceri Nicholas Kasimatis, care nu a plătit impozite în valoare de 561,6 milioane de euro şi penalităţi de circa 390,5 milioane de euro, suma totală a datoriei sale către stat ridicându-se la 952 milioane de euro.

Potrivit ziarului Proto thema, Kasimatis a fost arestat în 2009 şi se află în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă pentru fraude în restituirea TVA, care au cauzat pierderi de mai multe milioane de euro statului elen.

Alte 15 persoane de pe această listă datorează mai mult de 100 milioane de euro fiecare, suma totală a restanţei lor cifrându-se la 3,2 miliarde de euro. Încă 1.748 datorează mai mult de 1 milion de euro fiecare în impozite.

Lista nu conţine numele marilor datornici care au convenit cu statul cu privire la rambursarea treptată a restanţelor la impozite în contextul unor arestări de răsunet.