Potrivit unei informări transmise de Comitetul naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, un număr de 432.000 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge vineri la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

În ceea ce privește transportul acestora, potrivit sursei citate, transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră. În același timp, CNCAV mai menționează că toate dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

De menționat este faptul că, până în prezent, conform CNCAV, în România au fost recepţionate 888.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 359.680 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin. În ceea ce privește cantitatea livrată României, este cea mai mare de până acum, iar alocarea viitoarelor doze de vaccin se va realiza conform calendarului pus la dispoziţie de firma producătoare, mai menţionează CNCAV.

Probleme cu vaccinul AstraZeneca

Vaccinarea cu AstraZeneca a fost oprită în mai multe țări după ce mai multe persoane au raportat o coagulare a sângelui. În acest context, potrivit șefului EMA, Emer Cooke, Agenţia Europene pentru Medicamente (EMA) investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, care au determinat unele ţări să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, relatează Reuters, citată de Agerpres.

De menționat este faptul că, potrivit sursei citate, acestea includ 44 de cazuri din Spaţiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune.  Totalul citat de EMA nu include toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea.

Marți, Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, mai notează Reuters.