Băncile din România au trecut uşor prin criza din acest an. Valul recesiunii le-ar putea atinge însă mai serios anul viitor. Un sfert dintre bănci anticipează că vor face disponibilizări.

În ultimii ani, băncile au luat cu asalt piaţa muncii. Numărul func-ţionarilor bancari a crescut cu şase-şapte mii pe an. Criza de personal calificat a pus presiune şi pe salarii. De la o medie de 2.800 lei în 2005, în doi ani s-a ajuns la câştiguri medii de 4.000 lei, ca să nu mai vorbim despre pretenţiile managerilor. Bancherii au fost cei mai răsfăţaţi angajaţi din România. Până  în acest an.

Criza financiară a suprimat, în numai nouă luni, peste 3.000 de posturi şi se pare că vor urma alte câteva mii. Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), spune că băncile s-au ferit până acum să facă disponibilizări. „Ieşirile s-au făcut pe cale naturală, prin pensionări, plecări voluntare, dar unii au fost şi forţaţi să solicite încetarea raporturilor de muncă. S-au făcut presiuni la Piraeus, ING, Credit Europe Bank, dar acolo nu avem acces, pentru că nu există sindicate.“ Reprezentantul sindicatelor din industria bancară estimează că numai din rândul angajaţilor afiliaţi la FSAB, în număr de vreo 12.000, o mie de persoane şi-au pierdut locul de muncă în acest an. „Majoritatea avea salarii mici. Pentru şefi, în acest an, s-a găsit încă de lucru.“

Scumpi la credite, zgârciţi la informaţii

184-41439-capital_22_1.jpgBancherii se feresc să răspundă la întrebările adresate de Capital cu privire la situaţia forţei de muncă. Potrivit raportului financiar publicat de Erste Group, Banca Comercială Română a redus numărul de salariaţi cu 7,9% de la începutul anului. La finalul lunii septembrie, mai erau 9.198 din cei aproape 10.000 de angajaţi existenţi în decembrie 2008. Din datele preluate de pe Mediafax, în prima jumătate a anului, Banca Transilvania şi-a redus personalul cu 6,7%, respectiv 431 de angajaţi, şi a închis 11 unităţi teritoriale. Oficial, însă, nu ne-a comunicat nimic.

Dintre nenumăratele bănci contactate, doar două ne-au dat informaţii, chiar amănunţite. De la Adela Jansen, director executiv de resurse umane la BRD-Groupe Société Genérale, am aflat că banca a pierdut 200 de angajaţi în ultimul an. „Evoluţia este determinată  de dinamica mai redusă a recrutărilor externe în raport cu numărul ieşirilor din companie.“ Şi UniCredit Țiriac Bank a pierdut o sută de angajaţi. „Reducerea de circa 3% faţă de anul trecut este un proces natural, declară reprezentanţii băncii. Oamenii care au plecat nu au mai fost înlocuiţi. Cu alte cuvinte, reducerea personalului s-a realizat printr-o îngheţare a angajărilor.“

Singura instituţie care a anunţat Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă asupra intenţiilor de a disponibiliza 300 de angajaţi până la sfârşitul anului, prin închiderea a 40 de agenţii la nivel naţional, a fost MKB Romexterra Bank. „Acolo este o problemă, ne spune Constantin Paraschiv, pentru că au făcut disponibilizările fără să înştiinţeze anticipat sindicatul, aşa cum cere legea.“

Reprezentantul sindicaliştilor spune că a făcut demersuri pentru a afla care sunt intenţiile băncilor în următorul an, dar toate au fost extrem de zgârcite cu informaţiile. A dedus doar că s-ar putea reduce vreo 2.000 de posturi din departamentele de creditare, chiar în primul trimestru, ca urmare a diminuării activităţii din acest sector, dar nimeni nu suflă o vorbă în mod oficial.

184-41440-capital_22_2.jpg

Ban la ban trage, în buzunarul bancherului

Pentru că efectul crizei asupra bancherilor a fost mai degrabă blând, salariile lor au crescut în medie cu 3% în 2009, potrivit studiilor Consulteam, partenerul local al firmei Mercer. Country managerul firmei, Oana Datki Botolan, spune că „aceste creşteri au fost acordate pe criterii de performanţă foarte clar evaluate.“ Horaţiu Cocheci, manager servicii de consultanţă în resurse umane la PricewaterhouseCoopers, aduce completări: „Până în luna aprilie, 30% din băncile participante la studiul nostru crescuseră salariile angajaţilor în medie cu 5%. Nu vorbim însă de o creştere salarială reală, ci de una menită să compenseze influenţa evoluţiei principalilor indicatori macroeconomici (rata inflaţiei, rata de schimb etc.).“

Pe baza datelor recent culese, Oana Datki Botolan apreciază că salariile din sistemul bancar ar putea creşte în 2010 cu 5%. Nu şi numărul personalului. „25% dintre companii au intenţii de reducere a numărului de angajati, iar restul estimează menţinerea la nivelul actual.“

184-41437-22_constantinparaschiv_45_cc.jpgEstimez că în primul tri­mes­tru al anului viitor vor pleca 10%-15% din cei aproximativ 20.000 de angajaţi care lucrează la creditare în bănci.
Constantin Paraschiv, preşedinte FSAB

Situaţia salariaţilor din bănci

Personalul din sistemul bancar s-a diminuat în primele nouă luni ale anului cu 3.160 de angajaţi. Disponibilizările vor continua, în special în zona creditării

184-41438-22_g1_65x50.jpg