Inspectorii ANPC au controlat, în perioada 26 august – 6 septembrie 2013, 947 de comercianţi de produse de panificaţie, dintre care 714 nu respectau prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor – comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii şi produselor de panificaţie.

Din cele peste 70 tone de pâine şi produse de panificaţie verificate, 28,6 tone nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. În unele locuri inspectorii au găsit pâine contaminată cu Bacillus Mesentericus, o bacterie care se înmulţeşte dacă pâinea încinsă nu e lăsată la răcit şi e împachetată în pungă de plastic, şi provoacă tulburări digestive. Au fost oprite definitiv şi retrase de pe piaţă circa 900 kg de pâine şi produse de panificaţie în  valoare de 3.300 lei.

Inspectorii au găsit pâine şi produse de  panificaţie cu modificări organoleptice şi fizico-chimice (Bucureşti – pâine neagră feliată contaminată cu Bacillus mesentericus şi diferite sortimente de pâine (ţărănească, albă rotundă) cu deficienţe de calitate; jud. Cluj- pâine şi cornuri simple ce prezentau condens în interiorul ambalajului; Galaţi – s-a găsit o sfoară în franzelă).

O altă înşelăciune practicată de brutari e neîncadrarea în cantitatea netă declarată (jud. Mehedinţi – pâine albă cu valoarea cantităţii nete determinate cu 15 grame mai mică decât cea declarată; jud.Neamţ – două sortimente de pâine la care în urma cântăririi s-au constatat abateri de la cantitatea netă înscrisă pe etichetă, respectiv „pâine albă feliată 300g, care în urma cântăririi prezenta o cantitate netă identificată cuprinsă între 280g -290g, iar pâinea albă feliată 500g, în urma cântăririi prezenta cantitatea netă cuprinsă între 455g – 475g; jud.Mureş – franzeluţe de 0,300kg care aveau cantitatea netă sub cea declarată cu 10 – 30g; Teleorman- baton cu mac la 160 gr şi în Galaţi „Specialitate Butelcuţa” de 250 g fără a respecta prevederile legale care impun pentru specialităţiile de panificatie o cantitate netă de maximum 150 g; Galaţi – pâine având cantitatea netă de 450 g, contrar prevederilor care impun o creştere a cantităţii nete la din 100 în 100 grame)

Nu au lipsit nici comercianţii care vindeau pâine expirată. În Cluj, de exemplu,
se foloseau materii prime (ulei, făină, ameliorator) cu data durabilităţii minimale depăşită cu până la un an; exista în depozit spre prelucrare 1 kg ameliorator cu data durabilităţii minimale depăşită cu până la 60 de zile, chifle în ambalaje de 10 bucăţi expirate de trei zile.

Alte aspecte constatate se referă la nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare indicate de producători (3% din comercianţi), ambalaje deteriorate, nerespectarea afişării, în structurile de vânzare cu amănuntul, a denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produselor livrate şi a preţului de vânzare cu amănuntul al acesteia, exprimat în lei/kg şi lei /bucata. De asemenea, 35% din cantitatea comercializată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit.

Pâinea neagră e de fapt albă

Brutarii au fost prinşi şi că foloseau denumiri menite să înşele cumparatorul asupra compoziţiei produsului şi susceptibile a-l determina pe acesta să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o. Concret, vindeau pâine denumită “neagră”, dar ca ingredient principal apărea făina albă, urmată de făina neagră din grâu, respectiv a pâinii graham şi a pâinii cu secară, care de asemenea au ca principal ingredient făina albă şi abia apoi tărâţe sau făină integrală.

Dincolo de aceste abateri, au fost găsite şi nereguli precum comercializarea  produselor  de  panificaţie, preambalate, fără  niciun element de identificare-caracterizare, lipsa denumirii sub care se vinde produsul sau lipsa indicaţiilor privind ingredientele cu efect alergen.

În urma acţiunii, s-a dispus şi oprirea temporară de la comercializare a 24 de tone de pâine şi produse de panificaţie în valoare de 59.000 lei până la intrarea în legalitate.

Totodată, au fost aplicate 788 de sancţiuni contravenţionale din care 409 de amenzi în valoare de 1,3 mil. lei şi 379 de avertismente.

În România, pâinea se vinde în circa 150.000 de magazine. Din 1 septembrie, o pâine de 1 leu, ar trebui să coste sub 90 de bani, în urma scăderii TVA-ului la pâine până la 9%.

În general, românii sunt mari consumatori de pâine – mâncâm 110 kg anual pe cap de locuitor, faţă de media europeană de 78-80 kg.