Victor Ciutacu susține că „adoptarea unui asemenea act normativ este primul pas spre dictatura militară”, adăugând că nici măcar Vladimir Putin nu s-a gândit la așa ceva.

„Starea de criză nu există în Constituție și punct. Iar Constituția nu poate fi amendată prin OUG, nici măcar când e război în vecinătate. Adoptarea unui asemenea act normativ, cu posibilitatea ca armata să preia conducerea executivă a țării, se cheamă primul pas spre dictatura militară.

O juntă la Palatul Victoria ne mai lipsea, în rest le aveam pe toate… P.S. Culmea e că nici măcar lui Putin nu i-a trecut prin cap”, a scris jurnalistul Victor Ciutacu pe Facebook.

Noul proiect de lege prevede ca la propunerea oficială a Ministerului Apărării Naționale și cu avizul prim-ministrului Nicolae Ciucă, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) poate impune stare de criză în România.

Alertă în România

Conform spuselor lui Vasile Dîncu, noua propunere legislativă va ajunge în Parlament.

„Guvernul nu intră, deci, în starea de criză pentru că aceasta nu există în nomenclatorul constituțional. Criza există, iar noi va trebui, după ce starea de alertă va dispărea, va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu unele lucruri care țin și de dezvoltările care vin dinspre Ucraina, managamentul refugiaților și alte lucruri, dar și legate de COVID în continuare.

Pentru a putea detașa medicii într-o parte sau alta pentru a folosi spitalele militare. Este nevoie de câteva noi reglementări printr-un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament. Construim o bază administrativă pentru această situație. Pentru situația de criză din acest moment”, a explicat ministrul Apărării la Europa FM.

Conform draftului de act normativ, starea de criză este definită ca: situația în care oamenii se confruntă cu dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau la nivel internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.

Încep recrutările pentru război în România?! Bărbații între 18 și 60 trebuie să știe acum

De altfel, draftul de act normativ ne informează că toți cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, oamenii încorporabili, adică bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani sunt obligați să îndeplinească îndatoriri militare.

De asemenea, este definită și rezerva generală pentru starea de asediu, de mobilizare sau de război, fiind formată din toți bărbații români cu vârste între 18 și 60 de ani.