Utilizatorii Microsoft primesc o lovitură fără precedent chiar la început de an. Potrivit ultimelor informații, clienții companiei Microsoft au constatat că serverele lor Exchange nu mai procesează e-mailurile, iar de vină ar fi un nou bug.

Bug-ul Y2K22: Se lucrează non-stop la remedierea noii probleme

Este vorba despre bug-ul Y2K22, iar conform Microsoft, această problemă este similară cu bug-ul Millenium – Y2K, care a afectat unele computere cu aproape 22 de ani în urmă.

Totodată, Microsoft mai precizează că a luat la cunoștință defecțiunile de programare care a făcut ca serverele Exchange ale unor clienți să nu mai proceseze e-mailuri exact în momentul în care s-a trecut oficial în Anul Nou 2022. Referitor la numele bug-ului, administratorii de sistem l-au numit Y2K22, în stilul bug-ului Y2K care a afectat unele computere exact în același timp cu 22 de ani mai devreme, scrie SkyNews.

Până la momentul actual, Microsoft nu a confirmat ce detalii tehnice au dus la o astfel de situație, însă a subliniat faptul că inginerii ”lucrează non-stop la o remediere”, astfel încât utilizatorii din întreaga lume să își poată accesa din nou adresele de e-mail.

În același timp, Microsoft a mai anunțat că va mai fi nevoie de câteva zile până când problema ar urma să fie remediată complet. „Va dura câteva zile pentru a fi dezvoltată și implementată. Inginerii lucrează intens la soluționarea problemei care a afectat zeci de mii de oameni din întreaga lume”, anunță compania.

Bug-ul Millenium apare din nou pe calculatoare? Lovitură grea încasată de Microsoft

De menționat este faptul că, problema tehnică din prezent cu care se confruntă mai mulți utilizatori pare a fi legată de modul în care Microsoft a denumit actualizările pentru motorul său de scanare malware, punând anul, luna și ziua (220101) în fața unui alt număr de patru cifre (0001).

Pe de altă parte, Microsoft pare să folosească acest sistem, deoarece atunci când o actualizare este numită ”2.201.010.001”, este simplu să verifici matematic care actualizare este cea mai recentă, deoarece va avea valoarea mai mare. Conform sursei citate, defecțiunea indică faptul că pe câmpul în care a fost stocat acest număr era o limită de 31 de biți, adică cel mai mare număr care putea fi reprezentat a fost 2.147.483.648 sau 2 la puterea lui 31.

Amintim faptul că situația noului bug îi duce pe gândul pe unii utilizatori la bug-ul Y2K Millenium. Acesta a mai fost numit și bugul anului 2000, iar în urmă cu mai bine de 20 de ani a reprezentant o problemă în codificarea sistemelor computerizate care a fost proiectată să creeze ravagii în computerele și rețelele de calculatoare din întreaga lume la începutul anului 2000.

De menționat este faptul că evenimentul care s-a produs în urmă cu mai bine de 20 de ani a avut costuri fără precedent. Presa străină scria atunci că aproximativ 300 de miliarde de dolari ar fi fost cheltuiți pentru a actualiza computerele și programele de aplicații pentru a fi conforme cu Y2K.