Pericolul tot mai aproape de noi! Ce se întâmplă dacă o centrală nucleară ia foc. Avertismentul experților

Ucraina are patru centrale nucleare, cu un total de 15 reactoare. Pe măsură ce forțele ruse avansează, acestea sunt din ce în ce mai mult supuse unor presiuni.

Atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie a provocat un incendiu, care, ulterior a fost stins.

Echipamentele esențiale nu au fost deteriorate, iar nivelurile radiațiilor nu s-au schimbat, au precizat autoritățile. Construcția exterioară este cea pentru care ar trebui să ne îngrijorăm În acest tip de centrală nucleară, reactorul în sine nu prezintă un risc ridicat de incendiu, relatează Cosmosmagazine.

„Reactorul în sine este un reactor cu apă presurizată”, spune Tony Irwin, directorul tehnic al SMR Nuclear Technology și președintele grupului de inginerie nucleară din Australia.

„Are o construcție mare de beton în jurul reactorului. Iar asta o ține în siguranță în fața unor potențiale incendii.”

Toate reactoarele actuale ale Ucrainei sunt reactoare cu apă sub presiune. Alte tipuri de reactoare ar putea fi însă mai vulnerabile la incendiu. Este vorba de reactoarele RBMK.

Reactorul 4 de la Cernobîl, care a explodat în 1986, înainte de a lua foc, avea un reactor RBMK (inițialele de la reaktor bolshoy moschnosti kanalnyy, adică „reactor de presiune de mare putere”), iar Rusia mai are câteva astfel de reactoare în prezent.

„Reactorul în sine este în regulă. Construcția exterioară în sine este cea pentru care ar trebui să ne îngrijorăm”, spune Irwin.

Riscul major: întreruperea curentului, așa cum s-a întâmplat la Fukushima

Riscul major îl reprezintă însă întreruperea curentului. Fără energie, sistemele de răcire ale reactorului ar claca, declanșând o topire.

„Adevărata îngrijorare nu este o explozie catastrofală, așa cum s-a întâmplat la Cernobîl, ci deteriorarea sistemului de răcire, care este necesar chiar atunci când reactorul este oprit”, spune profesorul David Fletcher, de la școala de inginerie chimică și biomoleculară a Universității din Sydney.

„Acest tip de deteriorare a dus la accidentul nuclear de la Fukushima”, adaugă el.

Centralele au generatoare diesel, de rezervă, precum și o conexiune la rețea pentru energie de rezervă, astfel încât reactoarele au două surse suplimentare de alimentare cu energie. Există riscul ca, uneori, conexiunea la rețea să eșueze, iar generatoarele diesel să ia foc, prin urmare se poate spune că acest sistem nu este complet sigur.

Irwin spune că, chiar dacă conexiunea eșuează iar generatoarele diesel ar lua foc, „ar trebui să fie distruse mai multe dintre acestea”, înainte ca reactoarele să nu mai poată fi răcite.

Centralele nucleare au sisteme de protecție împotriva incendiilor?

Centralele nucleare sunt construite, de obicei, luându-se în calcul incendiile. „Ca orice unitate industrială, este construită cu sisteme de protecție împotriva incendiilor”, spune Irwin. Centralele au sistem de detectare și de stingere a incendiilor în faza incipientă, și un sistem de hidrant de incendiu încorporat. Au, de asemenea, pompe de incendiu. Deci incendiile au fost luate în considerare”, explică el.

Presiune enormă pe cei care asigură funcționarea centralei

Centrala Zaporojie se află totuși într-o zonă de război și cu siguranță vor exista anumite probleme cu oamenii care asigură funcționarea în bune condiții a centralei. Irwin spune că, din acest moment, misiunea oamenilor va fi tot mai grea, existând o presiune enormă asupra lor.

„Evident că se lucrează în ture. Există o echipă de operațiuni care lucrează în schimburi. Cei care termină tura așteaptă de obicei să le vină schimbul. Dar ar putea fi o problemă. Dacă cei care urmează să-i înlocuiască nu vor fi lăsați să intre, tura veche nu poate ieși. Și astfel, oamenii ar putea ajunge să lucreze non-stop pentru a menține totul în siguranță și funcțional”, susține Irwin.